Büntetést fizet a kórház a mindszenti férfi halála miatt

Mulasztott a hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház, a mentőautóban elhunyt mindszenti férfi nem kapta meg a megfelelő ellátást az intézményben; a kórháznak hárommillió forint bírságot kell fizetnie - mondta az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatáról a szervezet elnöke.

Kovácsy Zsombor közölte: a vizsgálat eredményét megküldte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Az esetleges büntetőjogi felelősség megállapítása a rendőrségi vizsgálat eredménye.

Egy hónapja történt a tragédia

Április 6-án délelőtt H. Imre mindszenti lakos bátyja segítségével, háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi Bugyi István Kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és hazament. Délután újból rosszul lett, a háziorvosa riasztotta a mentőket, 15.32 perckor értek a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára, ahol a beteget nem fogadták arra hivatkozva, hogy ellátása Szenteshez tartozik. A beteget 15.50 perckor szállították tovább Szentesre ellátás nélkül. Az orvos nélküli mentőautóban a beteg rosszul lett, légzése, keringése összeomlott, megkezdték az újjáélesztését. Az eseményekre tekintettel 16.11 perckor küldtek orvossal együtt esetkocsit, s az újjáélesztést 17 óráig folytatták.

Belekeveredett a politika

Az esetet Hódmezővásárhely fideszes polgármestere hozta nyilvánosságra, mert szerinte a férfi a kormány egészségügyi reformjának első áldozata. Lázár János akkor úgy fogalmazott, a hódmezővásárhelyi kórházban „a beteg szakszerű ellátása után az orvos a kormány egészségügyi rendeletében meghatározottak szerinti kötelezettségének megfelelően továbbirányította a 25 kilométerre fekvő Szentesi Kórházba.

Az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálata során egy hangfelvétel is előkerült, amelyen az orvosnő és a mentősök beszélgetése hallható. A felvételen a doktornő a főnökére hivatkozik, aki szóban arra utasította, hogy ne nyúljon a beteghez, mivel mindszenti lakhelyű. Emellett kiderült az is, hogy meg sem vizsgálta a férfit, hanem ránézésre állapította meg, hogy nincs életveszélyes állapotban.

Címkék: Belföld