Önfeljelentést tett az MDF EP képviselője az osztrákoknál

Feljelentette magát az osztrák hatóságoknál az MDF európai parlamenti képviselője, mert május 4-én, Kismartonban (Eisenstadt) részt vett az osztrák bőr- és cipőgyárak által a Rába folyón okozott környezetszennyezés miatti tiltakozó akcióban - mondta az MTI-nek Olajos Péter pénteken.

A politikus közölte: a Burgenlandi Szövetségi Rendőrség vezetőjének pénteken küldte meg a saját magával kapcsolatos feljelentést. Hozzátette: döntését megelőzte, hogy az osztrák hatóságok a petíció átadáson szintén jelen lévő Woki Zoltán, a Pro Natura St.Gotthard vezetője ellen a napokban indítottak szabálysértéséi eljárást, és 100 euró megfizetésére vagy 60 óra elzárásra ítélték.

Olajos emlékeztetett: egyik fő szervezője volt a 2007. április 4-én a burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt) tartott tiltakozásnak. Ekkor a résztvevők 13 uniós képviselő tiltakozó petícióját adták át az illetékes burgenlandi hatóságnak a Rába folyón már évek óta tapasztalható környezetszennyezés miatt. A petíció átadását megelőző csoportosulást és két transzparens kibontását engedély nélküli demonstrációnak minősítette a tartományi rendőr-főkapitányság.

Olajos reméli, hogy az osztrák hatóságok ellene is eljárást indítanak, hatvan órás börtönbüntetésre ítélik, amit ő le fog ülni. Ennek érdekében lemond EP-képviselői státusából fakadó mentelmi jogáról, amint a hivatalos megkeresés megérkezik az Európai Parlament illetékes bizottsághoz.

A politikus szerint eddig nem sikerült a nemzetközi közvélemény figyelmét felkelteni, annak ellenére sem, hogy “amit Ausztria csinál, az túllép minden európai normán, minden jó ízlés határán”. Olajos szerint az egész ügyért az osztrák kormány és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár a felelős. Ők tudnának valamit tenni, ám a megfelelő lépések helyett évek óta az osztrák hatóságok csak egymásra mutogatnak – tette hozzá.

Olajos Péter álláspontja szerint a magyar kormány és a korábbi környezetvédelmi miniszter ezt az ügyek a két ország ügyeként kezelte, s a jószomszédi viszonyt Magyarország megpróbálta fenntartani, ami hibás stratégia.

“Évek után bebizonyosodott, hogy rossz stratégiát választottunk ebben az ügyben. Elejétől kezdve nagyon kemény politikai nyomást kellett volna gyakorolni Ausztriára. A Rába nem egyedülálló eset, az csak a jéghegy csúcsa. (…) van itt szemétégető, van illegális háztartási hulladék Magyarországra szállítása, van itt Megatrade ügy, élelmiszerhamisítás” – fogalmazott.

Az MDF képviselője szerint az osztrákok Európában is és saját belföldi politikájukban környezetvédőnek mutatják magukat, ám valójában keleti szomszédaikat gátlástalanul szennyezik. “Ez olyan attitűd, amelyet Magyarországnak meg kell változtatni, és ehhez nemzetközi segítséget kell kérnie” – fogalmazott.

Címkék: Belföld