Nem döntöttek Persányiról

Nem tárgyalt pénteken a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága sem a színigazgatói mandátumok meghosszabbításáról, sem az Állatkert főigazgatói pályázatáról.

Bőhm András (SZDSZ) bizottsági elnök Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök kérdésére elmondta, hogy telefonon értesítést kapott Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettestől, hogy a bizottság két hét múlva esedékes ülésére terjeszti elő a színigazgatói mandátumok meghosszabbítását. Mint azt az MTI korábbam megírta, Horváth Csaba, a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén jelezte, hogy egy héttel halasztani kívánja s színigazgatói mandátumok meghosszabbításáról szóló javaslatát.

A Vidám Színpad és a József Attila Színház direktorának június végén, a Madách, az Új Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatójának pedig jövő februárban jár le a mandátuma. Hagyó Miklós főpolgármester-helyetteshez hasonlóan, aki a közművállalatoknál tartotta feleslegesnek a pályázatokat, Horváth Csaba is úgy vélte a kabinet elé került előterjesztésében, hogy nincs szükség pályáztatásra ez ügyben.

Bőhm András korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy szakmailag és jogilag egyaránt rossznak tartja a főpolgármester-helyettes elképzelését. A színházak struktúraváltási koncepciójának elkészítése előtt ugyanis gyakorlatilag a személyek által bebetonoznák a jelenlegi struktúrát. Pedig könnyen lehet, hogy esetenként összevonásokra vagy profilmódosításokra is sor kerülhet a jövőben – jegyezte meg. Az elnök azzal sem értett egyet, hogy a jövő évben lejáró megbízatásokról már most dönthessenek, ez ugyanis szerinte jogsértő lenne.

Bőhm András az MTI-nek a bizottsági ülést követően elmondta: várhatóan a következő soros ülésen foglalkoznak az Állatkert főigazgatói posztjával. Most nem kaptak ez ügyben semmilyen hivatali előterjesztést – fűzte hozzá.

Ikvai-Szabó Imre szerdán még azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a szakbizottság pénteki ülésére beterjeszti az Állatkert főigazgatójának, Bogsch Ilmának a posztról való lemondásáról szóló levelét. Ugyancsak szerdán Demszky Gábor közölte, hogy a megüresedő főigazgatói posztra Persányi Miklóst javasolja, akivel már egyeztetett ez ügyben.

Persányi Miklós 1994-től 2003 májusáig, környezetvédelmi miniszteri kinevezéséig az Állatkert főigazgatója volt. Távozása után Bogsch Ilma lett a főigazgató, aki nyugdíjasként nyerte el a posztra kiírt pályázatot. Persányi egyébként jelenleg is az Állatkert állományában van, fizetés nélküli szabadságon.

Címkék: Belföld