Állami hitelt adna a kamara az orvosoknak

A Magyar Orvosi Kamara elnöke nem tartja megfelelőnek az egészségügyi tárca által meghirdetett mobilitási programot, amely az átszervezések következtében állásukat vesztett orvosok elhelyezkedését segítené. A kamara inkább vissza nem térítendő állami hitellel segítené a vándorolni kényszerülő orvosokat.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint az egészségügyi miniszter programja nem más, mint egy “egyszeri gyorssegély”, de a valódi problémát nem oldja meg, mint például azt, hogy az átképzésre jelentkező orvos miből fog megélni az új szakvizsga megszerzéséig.

A szervezet szerint vissza nem térítendő állami hitel kellene az otthonteremtésre, az átköltözőknek családtámogatási program, valamint garancia arra, hogy az adott orvos az új szakképesítés megszerzése után legalább öt évig a szakmájában tud dolgozni, illetve egyfajta állásbörzére lenne szükség, hogy minden orvos és szakdolgozó tájékozódni tudjon. Arra a kérdésre, hogy nagyságrendileg mekkora forrásra lenne szükség a kamara által felvázolt programhoz, Éger István nem tudott válaszolni, de hozzátette: itt nem az fő probléma, hogy “megint kevés a pénz”, hanem a program összetételével van a gond. (Az egészségügyi kormányzat egyébként 500 millió forintot szán a mobilitási programra.)

Találkozó a tárcával

Éger István a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy szerdán találkozott Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel, a tárcavezető kezdeményezésére. Mint mondta, a találkozón “direkt kerülte a konfrontatív ügyeket”, amelyek beárnyékolják a kamara és a minisztérium viszonyát.

Éger a sajtótájékoztatón visszautasította az egészségügyi miniszter egy áprilisban nyilvánosan tett kijelentését, miszerint “…nem fognak olyan kórházakban vásárolni szolgáltatást (a biztosítók) a betegeiknek, ahol potenciálisan megölik a betegeket”. Éger István hangsúlyozta: tudja, hogy az egészségügyben számos probléma van, a rendszerben sok a hiba, az ágazatban dolgozók leterheltek, de ilyen, a közbizalmat megrendítő kijelentésektől tartózkodnia kell egy orvos végzettségű miniszternek.

Továbbá megütközéssel vette tudomásul a kamara elnöksége azt a szintén SZDSZ-es nyilatkozatot, amely az MSZP és a szakmai szervezetek között szombaton tartott megbeszélésre reagált. A liberális párt a találkozót úgy kommentálta, hogy csodálkoznak azon, hogy az MSZP olyan érdekcsoportok véleményét használja álláspontja alátámasztására, amelyek kivétel nélkül támadták az egészségügyi reformnak a szocialistákkal és liberálisokkal közösen vállalt lépéseit. Éger István ehhez annyit fűzött hozzá: ez azt bizonyítja, hogy a MOK pártpolitikától mentesen áll rendelkezésére mindenkinek, aki az egészségüggyel komolyan és hitelesen akar foglalkozni. “Ez múlt szombaton éppen a Magyar Szocialista Párt néhány képviselője volt” – tette hozzá.

Kampányolnak a több biztosító ellen

A kamarai elnök beszámolt arról is, hogy “Egy vagy több biztosító” címmel, százezer példányban többoldalas kiadványt jelentetnek meg, amelyben kérdezz-felelek formában próbálják a lakosságot tájékoztatni. A füzethez gyógyszertárakban, rendelőkben lehet majd hozzájutni.

Címkék: Belföld