Törvényjavaslat készült a schengeni rendszerről

A kormány szerdai ülésén elfogadta a schengeni végrehajtási egyezmény alkalmazásához szükséges törvényjavaslatot az információs rendszer jogi feltételeiről - jelentette be Petrétei József.

A schengeni információs rendszer jogalapját megteremtő törvényt mielőbb el kell fogadni ahhoz, hogy szeptember elsejétől életbe léphessen. Ehhez kapcsolódóan külön végrehajtási rendeletek elfogadása szükséges – közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán. Petrétei József emlékeztetett arra, kormányhatározat tartalmazza azt a menetrendet, amit Magyarországnak teljesítenie kell ahhoz, hogy minden tekintetben megfeleljen a schengeni követelményeknek. Ennek egyik fontos állomása volt a mai kormánydöntés – mondta.

A következő feladat az információs rendszer (SIS) hazai technikai kiépítése az érintett szerveknél, a rendőrségnél, a határőrségnél, a külképviseleteken. Ez folyamatosan történik, az ütemet tudjuk tartani – közölte Petrétei József. Fontosnak nevezte, hogy Magyarország teljesítse a schengeni ellenőrzésekről készült jelentésekben foglalt ajánlásokat, amelyeket számunkra megfogalmaztak. Hozzátette: ez zajlik és folyamatos a beszámoló Brüsszel felé. A teljesítés része a határőrség létszámának fejlesztése a külső határokon, a működés költségeinek biztosítása, valamint a rádiókommunikációs rendszer fejlesztése a rendőrségnél és a határőrségnél.

Következő feladatként jelölte meg a miniszter a SIS alkalmazási képességét értékelő schengeni ellenőrzés előkészítését, amire szeptember harmadik és negyedik hetében kerül sor. Az ellenőrzés lényege az, hogy a magyar hatóságoknál ellenőrzik, tudják-e alkalmazni a SIS technikai rendszerét. Magyar részről az év végére kell megteremteni a schengeni vízumkiadási és tartózkodási engedélyezési rendszert.

Petrétei József kiemelte: a készülő törvény célja, hogy biztosítsa az érintett hatóságok SIS rendszerbe való bekapcsolódását, a szükséges adatok, például a körözéssel, elfogatóparanccsal, megsemmisült okmányokkal kapcsolatos adatok tárolását, amelynek segítségével a rendszeren keresztül más országok is hozzáférhetnek ezekhez az információkhoz.

A Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a schengeni csatlakozás tudatában kérte fel a Fidesz elnöksége a párt európai parlamenti (EP) képviselőit, hogy kezdeményezzenek egyeztetést a többi magyar EP-képviselőivel a határon túli magyarok kettős állampolgárságának megadásáról. Mint mondta a schengeni határokon kívül maradó magyarok számára a határátlépését nehézséget fog jelenteni.

Szijjártó Péter a schengeni csatlakozás kapcsán felhívta a figyelmet Orbán Viktor Fidesz-elnök és Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője közötti megállapodás egyik pontjára, amely arról szól, hogy rendkívül fontos lenne az EU közös bevándorlás-politikájának a megalkotása.

Címkék: Belföld