Törivel folytatják

A történelem írásbeli vizsgákkal folytatódnak ma a tavaszi érettségik, a diákok emelt és középszinten magyar és idegen nyelveken adnak számot tudásukról.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint középszintre 87 164, emelt szintre 8810 diák jelentkezett. A maturálók 10 idegen nyelvből is megméretik magukat, a legtöbben – 389 diák – középszintű írásbelire jelentkezett.

Az írásbelin a középiskolai történelmi atlasz és a magyar helyesírási tanácsadó szótár használható, előbbiről a vizsgázó, utóbbiról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. A diákoknak középszinten az egyszerű rövid választ igénylő kérdésekre és a szöveges feladatokra 180 perc áll rendelkezésükre, míg emelt szinten az előbbi feladattípusra 90, utóbbira 150 percet fordíthatnak a maturálók.

A tételsor témakörönként kettő-négy, összesen 20-25 tételt tartalmaz. A tételsor egészében is érvényesíteni kell azt, hogy a feladatok mintegy 60 százalékban a magyar, a fennmaradó 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódjanak, és az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja.

A tételek összeállításakor törekedni kell a változatos, problémamegoldást ösztönző, valamint a történeti (szöveges, képi, grafikus, tárgyi) forrásokon és térképeken alapuló feladatok megfogalmazására. A tétel lehet egy kisebb korszak történelmi problémájának részletezőbb bemutatása vagy egy összetettebb és/vagy több történelmi korszakon átívelő probléma áttekintő bemutatása.


A tanulók már túl vannak a magyar és a matematika érettségin.

Címkék: Belföld