Megszünhet az általános ombudsman helyettes poszt

A jövő nemzedék képviseletével foglalkozó országgyűlési biztosi poszt válthatja fel az ombudsman általános helyettesének tisztségét; erről egyeztet és várhatóan meg is állapodik az öt párt a házelnöknél csütörtökön - értesült több forrásból MTI.

A négy országgyűlési biztos hatéves mandátuma 2007-ben lejár. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, Lenkovics Barnabást 2007. április 21-i hatállyal alkotmánybíróvá választották, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének, valamint a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának megbízatása pedig júniusig tart. (Az adatvédelmi biztos mandátuma decemberben jár le.)

Az MTI úgy tudja: a frakciók között a korábbi egyeztetéseken megállapodás született arról, hogy szükség van a jövő nemzedék ombudsmanra, de nem úgy, hogy a jelenlegi négyen felül új országgyűlési biztosi posztot hoznak létre. Ezért azt a megoldást támogatták a frakciók az előzetes egyeztetéseken, hogy szűnjön meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesi posztja, és hozzák létre helyette a jövő nemzedékek ombudsmanjáét – tudta meg az MTI kormányzati és ellenzéki forrásokból.

A távirati iroda értesülései szerint a frakciók csütörtökön arról egyeztetnek, hogyan módosítsák az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvényt úgy, hogy a köztársasági elnöknek májusban ne kelljen jelöltet állítania a megszűnésre ítélt tisztségre.

A leginkább támogatott javaslatnak az tűnik, hogy technikai módosítással decemberig – Péterfalvi Attila mandátumának lejártáig – kitolják a jelölés határidejét, és közben megalkotják a jövő nemzedék ombudsmanról szóló szabályozást.

A távirati iroda információi szerint Szili Katalin javasolni fogja, hogy az új országgyűlési biztos feladatai közé tartozzon a gyermekjogok védelme is. A köztársasági elnök hivatala már áprilisban jelezte: az államfő májusban javaslatot tesz a három megüresedő ombudsmani tisztség betöltésére. Kumin Ferenc főosztályvezető akkor úgy nyilatkozott: a köztársasági elnök a jelöléssel megvárja, hogy a jövő nemzedék országgyűlési biztosa ügyében egyértelmű helyzet alakuljon ki.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó, az ombudsmanokról szóló ötpárti egyeztetéseken részt vevő politikusok közül többen azt mondták: minden párt “duzzogással” fogadta, hogy az államfő nem kíván egyeztetni a jelöltekről, pedig ez “indokolt és elvárható” lenne. Ettől függetlenül – az MTI információi szerint – a többség el tudná fogadni, ha a köztársasági elnök Takács Albert mostani helyettest jelölné általános ombudsmannak.

A jövő nemzedék országgyűlési biztosának posztjára több név is felmerült az egyeztetéseken. Többek között Gellérthegyi István környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó ügyvédé, illetve Fülöp Sándoré, a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) vezetőjéé. Az MTI-nek többen elképzelhetőnek nevezték, hogy a köztársasági elnök a Védegyletből választ jelöltet, például ifjabb Zlinszky Jánost.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló törvénytervezetét hét evvel ezelőtt Sólyom László készítette el, és Szili Katalin, illetve Hegyi Gyula terjesztette az Országgyűlés elé önálló indítványként. 2005 végén a javaslatot általános vitára alkalmasnak találták a parlament szakbizottságai, de mégsem került az Országgyűlés elé, mert a törvényhozás mandátuma időközben lejárt.

A Védegylet szakértői is készítettek egy javaslatot az új ombudsmanról, aki a jövő generációk környezeti és egyéb érdekeinek védelmében lépne fel. A civil szervezet idén márciusban egyeztetést tartott a témában, a megbeszélésen valamennyi parlamenti párt képviselői megjelentek. Ezt követően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium elkészítette a törvénytervezet új változatát.

Címkék: Belföld