Horváth: változott a tetanuszprotokoll

Hatvannégyezer ampulla tetanuszvakcina indult kedden a németországi gyártótól. Az egészségügyi miniszter szerint a tetanusz nem tartozik a „sürgős szükség” kategóriájába.

A forgalmazó Hungaropharma kereskedelmi igazgatója elmondta: a szállítmány repülővel érkezik, és a készítményeket törzskönyvi számmal és magyar nyelvű betegtájékoztatóval látják el. Amint ezekkel a technikai dolgokkal kész vannak, árusítható a készítmény az intézményeknek, patikáknak, ami azt jelenti, hogy a hét második felére mindenhol hozzáférhető lesz a tetanusz.

Feller Antal hangsúlyozta, hogy ezen a szállítmányon kívül vannak “élő megrendeléseik” is. A németországi gyártó év eleje óta szállítja Magyarországra a vakcinát és valószínűleg a gyártás ütemezése még nem naprakész. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy még hétfőn 84 ezer vakcina behozatalára adtak ki engedélyt.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter elmondta: a védőoltási rendszernek köszönhetően a magyar lakosság oltás általi védelme rendkívül jó, és ezért a tetanusz beadása nem tartozik a “sürgős szükség” kategóriájába, és kevés az olyan eset, mikor azonnal be kell adni a vakcinát. Sok esetben az intézmények és az orvosok nincsenek tisztában azzal, hogy megváltozott az oltással kapcsolatos szakmai protokoll.


„Mivel másfajta a vakcina, mint amit korábban alkalmaztunk, másfajta eljárásrendben kell beadni a vakcinát, amit nem minden intézmény követ” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: ha az új protokollt betartanák, elég lenne a havi 21 ezer adag vakcina.

Címkék: Belföld