Gyurcsány: a kisebb függés nagyobb energiabiztonságot jelent

Magyarországnak a közös uniós energiapolitika felépüléséig is viselnie kell az ellátás felelősségét - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán a Külügyminisztériumban tartott Európa Napon. A Fidesz szerint az energiavezetékekkel kapcsolatban az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat lehetett hallani.

“Amíg fel nem épül a közös európai politika, nemcsak céljaiban, hanem eszközeiben, amíg a nemzeti felelősséget nem tudjuk megosztani más nemzetekkel is, és nem tudjuk közössé tenni – és ma már látjuk, hogy ez sok-sok év, akár évtized – addig is van egy olyan felelősség, aminek nekünk kell megfelelni” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Magyarország abban érdekelt, hogy megvalósuljon az EU közös energiapolitikája, de az ország felelőssége az, hogy addig is természetes legyen a gáztűzhely lángjának meggyújtása a háztartásokban – emelte ki a kormányfő. A kormányfő a gázellátással kapcsolatban azt is hozzátette: felelőtlen az az állam, amely a diverzifikáció kötelezettsége mellé nem teszi oda azt a kötelezettséget, hogy elegendő mennyiségű forráshoz jusson. Magyarországnak az a jó, ha egy erős eladóval szemben erős vásárlók vannak, ezért is fontos a közös európai energiapolitika – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A kisebb függés nagyobb energiabiztonságot jelent, minél diverzifikáltabb forrásból elegendő mennyiségre van szükség – mondta a miniszterelnök. Magyarországon az úgynevezett primerenergia-felhasználáson belül kiemelkedően magas, 45 százalék a földgáz részaránya.

Az import gyakorlatilag teljesen Oroszországból származik. Magyarország régóta szeretné az egyoldalú függést oldani, ezért három megoldást is elképzelhetőnek tart, amelyek közül jelenleg az Európai Unió által támogatott Nabucco-projektről és az orosz gázt szállító Kék Áramlat vezeték meghosszabbításáról esik a legtöbb szó. A harmadik lehetőség egy új adriai cseppfolyós gáz (LNG) terminál kiépítése lenne Horvátország területén, kiegészítve a szükséges szállítóvezeték-rendszerrel. Ez szintén új beszerzési forrásokat és útvonalat kapcsolna be az ellátásba.

Szijjártó Péter a kormányfő szavaira reagálva sajtótájékoztatóján azt mondta: “pontosan Gyurcsány Ferenc volt az, aki korábban az orosz hatalmi érdekek szószólójaként a közös európai energiapolitikával szemben foglalt állást, jelentős károkat okozva ezáltal (…) Magyarország megítélésének, hitelességének és presztízsének”.

Az ellenzéki politikus szerint az elmúlt napokban egymásnak teljes mértékben ellentmondó kormányzati nyilatkozatokat lehetett hallani az energiavezetékekkel kapcsolatban. Kijelentette: a Fidesz mindig is támogatta a közösség energiapolitikáját, s ezt továbbra is támogatja.

Magyarország markáns EU-elnökségre készül 2011-ben, a felkészülés már elkezdődött – mondta Göncz Kinga az eseményen. “Szeretnénk egy olyan időszakot, ahol Magyarország valóban láthatóvá válik, és azokat a témákat tudjuk majd hozni, amelyek összefüggenek Magyarország geográfiai helyzetével, összefüggenek azzal, hogy új tagállamként hogyan látja az Európai Uniót; összefüggenek azokkal a sajátos témákkal, amelyeket Magyarország folyamatosan a felszínen tart az Európai Unióban. Nem tudjuk természetesen most még, hogy mik lesznek azok a témák, amelyeket tovább kell vinni, (…) de szeretnénk, ha ez egy látható elnökség lenne” – hangsúlyozta Göncz Kinga.

Az elnökség idején Magyarország szeretné kihangsúlyozni az általa fontosnak tartott témákat és kérdéseket, így például a Nyugat-Balkán helyzetét és az emberi jogokat – mondta az MTI-nek a külügyminiszter. A felkészülés első fázisaként elkezdték kiválasztani azt a több száz szakértőt, akik a munkacsoportokat vezetik majd, valamint a szervezést végzik – tette hozzá Göncz Kinga. A magyar EU-elnökségnek várhatóan százmilliós költségei lesznek.

Címkék: Belföld