A Fidesz visszadobta az ombudsmani jelentést

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF elfogadásra javasolja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006-os tevékenységéről szóló beszámolót, a Fidesz és a KDNP ugyanakkor jelezte, hogy a rendőri intézkedések című fejezetet elutasítják.

Fogarasiné Deák Valéria, az MSZP vezérszónoka felszólalásában kiemelte: a beszámoló arról győzte meg a szocialista pártot, hogy az ombudsmanok az elmúlt évben is példás módon teljesítették megbízatásukat. Kiemelte a beszámolóból, hogy az állampolgári panaszok ötven százaléka az eljárást sérelmezi, az állampolgárok tehát legjobban az ügyeik elintézésének módjára kényesek. A képviselő a szocialista frakció nevében elismerését fejezte ki Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének, Takács Albertnek munkájáért.

Balog Zoltán (Fidesz) közölte: az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének 2006-os tevékenységéről szóló beszámolót a Fidesz “döntő részben szakszerűnek és tárgyilagosnak” tartja. Hozzátette azonban: a beszámolóban található rendőri intézkedések című fejezet nem elfogadható, mert – mint mondta – az csak másfél oldalon foglalkozik a 2006. szeptemberében és az október 23-án Budapesten történt rendkívüli eseményekkel. Mint hangsúlyozta, a fejezet többek között nem tesz említést a “tömegében előforduló jogszerűtlen rendőri kényszerintézkedésekről”.

Balog Zoltán hozzátette: a Takács Albert által megfogalmazott ajánlások sem nyújtanak megfelelő garanciát arra, hogy a jövőben hasonló rendőri brutalitás ne fordulhasson elő. A fideszes képviselő elmondta azt is, hogy miután a rendőri intézkedések című fejezetet a Fidesz nem fogadja el, módosító javaslatot nyújtanak be a beszámolóhoz, melynek lényege: a javaslat mondja ki a rendőri intézkedések című fejezet és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő jelentés elutasítását.

Ha a Fidesz módosító javaslatát elfogadja a Ház, abban az esetben támogatni tudjuk a beszámolót – jelentette ki Balog Zoltán. A beszámolót csak módosítással támogatja a KDNP is. A Híradó tudósítója arról számolt be, ilyen eset még nem fordult elő. Olyan már volt, hogy bírálták az ombudsmanok beszámolóját. Például annak idején Majtényi László adatvédelmi biztos beszámolóját érték bírálatok. De olyan még nem volt, hogy módosító javaslatot terjesszen be egy párt annak érdekében, hogy a jelentés egy részét ne fogadják el.

A kormánypártok egyébként rendkívül súlyos politikai támadásnak ítélték ezt a módosító javaslatot. Az emberi jogok országgyűlési biztosának általános helyettese pedig azt mondta, az ilyen típusú jogsértések nem az ombudsamnokhoz, hanem az ügyészségre és a bíróságokra tartoznak. Ők a panaszokat továbbították az illetékes szerveknek. Ettől a résztől eltekintve minden párt támogatta és jónak minősítette az ombudsmanok beszámolóját és munkáját.

Az SZDSZ és az MDF támogatja az előterjesztést.

Címkék: Belföld