A Fidesz felszámolja a több-biztosítós rendszert

Ha a Fidesz–KDNP hatalomra kerül, akkor felszámolják a több-biztosítós rendszert – közölte Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője.

„Innen üzenem, hogy ha a Fidesz–KDNP a választások következtében hatalomra kerül, üzleti biztosítás nem lesz Magyarországon. Ne reménykedjenek abban, hogy ez a társadalmi megosztottság további eszköze lesz. (…) A több-biztosítós modell nem fog működni” – fogalmazott a párt egészségpolitikusa.

Nagy Kálmán szerint a több-biztosítós rendszer bevezetésével a társadalmi különbségek végletesen növelhetők. Szerinte az üzleti biztosítók célja, hogy kiemeljék a fizetőképesebb rétegeket a biztosítottak közül. Ez a réteg azonban az alacsony jövedelműek közös kockázatvállalásából is pénzt von el, ami növeli az igazságtalanságot – tette hozzá.

A politikus álláspontja szerint tévhit, hogy ezek a biztosítók a magyar egészségügyben hagyják a pénzt, sőt inkább pénzt fognak belőle kivonni. Úgy vélte, az üzleti biztosítók módszere is bírálható, hiszen a szolgáltatás a biztosított egyéni sajátosságaihoz, fizetési hajlandóságához igazodik. Az ellátásban a fizetési hajlandóságot nagymértékben figyelembe veszi, ami szegregációt jelenti – tette hozzá Nagy Kálmán.

Címkék: Belföld