Cáfolja a Fidesz a Gergényi-alkut

Cáfolta Lázár János fideszes képviselő azt a sajtóértesülést, hogy a Fidesz azért támogatja a rendőrségi törvény módosítását, mert ígéretet kapott arra: az év közepétől Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány távozik posztjáról.

Várhatóan július 1-jével távozik posztjáról Gergényi Péter, a Fidesz ugyanis csak akkor szavazza meg a rendőrség és határőrség integrációja miatt szükséges az alkotmánymódosítás, ha lemond a fővárosi rendőrfőkapitány – tudta meg az MTI. Ezt az információt cáfolta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke.

A határőrök érdekeit nézik

„Mi annál komolyabb párt vagyunk, hogy egy ilyen kérdést feltételül szabjunk. Egészen biztos, hogy egy általunk alkalmatlannak vélt rendőri vezető távozása felgyorsíthatja és megkönnyítheti a tárgyalásokat, de nem tudom azt a hírt megerősíteni, hogy a tárgyalások folyamán ez bármilyen formában megfogalmazódott volna” – jelentette ki Lázár János. Hangsúlyozta: a Fidesz számára fontosabb a határőrség és rendőrség integrációjában érintett 11 ezer határőr és több mint 40 ezer rendőr, és a párt nem szeretné, ha vesztesek lennének.

Schengen miatt módosítanak

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta a rendőrség és a határőrség integrációja miatt szükséges alkotmány- és rendőrségi törvény módosítást. A javaslat megteremti a rendőrség és a határőrség integrációjához szükséges törvényi feltételeket és kialakítja az új szervezet struktúráját. A tervezett integráció miatt azért szükséges módosítani az alkotmányt, mert az jelenleg külön említi a rendőrséget és a határőrséget, mint önálló feladatkörrel rendelkező szervezetet.

A kormány tavaly júniusban hozott határozatot arról, hogy integrálják a rendőrséget és a határőrséget, mivel Magyarország teljes jogú schengeni tagságát követően a határrendészeti feladatok annyira átalakulnak, hogy azt a rendőrségen belüli határrendészeti ág is el tudja látni. Várhatóan Magyarország 2008. január 1-jétől lesz teljes jogú schengeni tag a szárazföldi határok tekintetében, és 2008. március végétől a létéri határok vonatkozásában. A szervezetek összevonása emellett jelentős erőforrás-megtakarítást is jelent a kormányzat elképzelései szerint.

Címkék: Belföld