Pannon modell az egészségügyben

Területi alapon szervezné meg, és egy magánbiztosítóra bízná a betegirányítást, valamint az egészségügyi ellátás finanszírozását Veszprém és Somogy megyében Rácz Jenő, korábbi szocialista egészségügyi miniszter – írja a Népszabadság.

Rácz – miután tavaly nyáron elfoglalta a veszprémi kórház főigazgatói székét – kidolgozta az általa pannon modellnek nevezett, ötlépcsős koncepciót, amelyből eddig két elem már meg is valósult. E két elem lényege a Veszprém megyei fekvőbeteg-ellátás újjászervezése volt: a megye 12 kórházának fenntartói és igazgatói megállapodtak a feladatok és a kapacitások újraosztásáról.

A második lépcsőt a kórházak részleges integrációja jelentette: a tucatnyi intézmény két ellátási egységbe tömörült. Az intézményeket együttműködési megállapodások sora köti össze, ám a későbbiekben az sem kizárt, hogy az egységek önálló nonprofit gazdasági társaságokká alakuljanak át.

A pannon modell harmadik eleme most következik: bizonyos területeken a két konglomerátum együttes fellépése további megtakarításokat eredményezhet, például előkészítjük a megye kórházainak közös eszközbeszerzését – mondta Rácz Jenő. A pannon modell negyedik eleme Veszprém és Somogy megye egészségügyi ellátásának fokozatos integrálása lenne.

Az ötödik egy regionális alapon működő finanszírozási és betegirányítási rendszer modellkísérlete: a két érintett megye az OEP-től megkapná az egészségbiztosítási kasszából az általuk ellátottak után járó pénzt, amelynek felhasználását a kórházak és a fenntartók által kiválasztott biztosító szervezné meg.

A területi alapú finanszírozás Rácz Jenő szerint azt is jelentené, hogy akik más megyékből érkeznek, azok után külön fizetne az OEP. Azoknak a költségeit viszont a veszprémi-somogyi biztosítótársaság állná, akik e két megyéből lépnének át más régiók intézményeibe. – Ez a területi alapú modell csak akkor működőképes, ha a kormány nem ad teret az egymással versengő, a betegek szabad választásán alapuló több-biztosítós rendszernek – állítja Rácz.

Más értelemben persze ez is több-biztosítós struktúra, ám a verseny csak addig tartana, amíg kiválasztanák a nyertes biztosítótársaságot. A győztes csak egy meghatározott ideig szerezhetné meg az egészségügy megszervezésének jogát, és köteles lenne az összes itt élő embert ellátni. A biztosítótársaságnak abból származna nyeresége, ha sikerülne a jelenleginél hatékonyabban megszerveznie a járó- és a fekvőbeteg-ellátást.

Címkék: Belföld