Nem népszerűsítené magát a kormány

Az MSZP és az SZDSZ azt szeretné, ha már a parlament őszi ülésszaka elé kerülhetne az új törvénytervezet a párt- és kampányfinanszírozásról. Ennek fontos eleme lenne, hogy választások előtt egy bizonyos időszakban a kormány nem költhet közpénzt saját tevékenysége népszerűsítésre.

Tóbiás József, a szocialista párt képviselője hozzátette: egyetértés van abban, hogy 2010-ben már a módosított törvény szerint finanszírozzák a kampányokat, beleértve az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtti időszakot is.

A kormány bízik az ellenzék támogatásában

Arra a kérdésre, látnak-e garanciát arra, hogy az ellenzéki pártok is megszavazzák majd az új jogszabályt, Tóbiás József elmondta: amiben a hétvégén a koalíciós pártok megállapodtak, azok tükrözik az eddig ötpárti szakmai egyeztetéseket, új elem nem szerepel a javaslatban. A Fidesz egyébként nem reagált még a felvetésre, a KDNP üdvözölte a téma felvetését, az MDF viszont szkeptikus, szemfényvesztésnek tartja a kormány határozatát.

A kormánypárti politikusok azt kérik az ellenzéki pártoktól, hogy csatlakozzanak a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóvá tételét szolgáló fontos, gyakorlati kritériumokat tartalmazó alapelvekhez.

Lefognák a kormányt a kampányban

A cél az, hogy a választási időszakok előtt korlátozzák a mindenkori kormány népszerűsítési tevékenységét, vagyis legyen egy olyan időszak, amikor az éppen hatalmon lévő kormány nem költhet közpénzt saját tevékenysége népszerűsítésre. Ehhez a jelenlegi kormánypártoknak kell önmérsékletet tanúsítani – mondta Gusztos Péter, aki az SZDSZ részéről volt jelen az egyeztetésen.

Tóbiás József szerint abban egyetértés van, hogy 2010-ben már az új, módosított törvény szerint finanszírozzák a kampányokat, beleértve az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat is.

“El kell tehát dönteni, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás, amelyről tudjuk, olykor-olykor álságos, és nem tartható, ebben maradunk-e, vagy ki merjük mondani, hogy legyen a kampánynak egy limitje, egy költségkerete, amely átlátható, amelyet lehet vizsgálni…” – fogalmazott a szocialista politikus. Hozzátette: egyik párt se kerüljön olyan helyzetbe, mint amelybe most egy ellenzéki párt került, amikor olyan komoly adósságot halmozott fel, hogy a fűtésszámlát is nehezen tudja kifizetni.

Már a népszavazásnál is alkalmazhatnák

Tóbiás József egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új szabályozás nem vonatkozna a Fidesz által kezdeményezett népszavazási kampányra.

Gusztos Péter szerint ha a Fidesznek az lesz a kérése, hogy az új szabályozás 2009-től, az európai parlamenti választásoktól legyen hatályos, akkor így lesz, “szép, önkorlátozó gesztus” lenne azonban a legnagyobb ellenzéki párttól, ha már az őszi népszavazási kezdeményezését egy új törvény alapján lehetne bonyolítani.

Az MSZP és az SZDSZ a hétvégi, Lovasberényben tartott koalíciós egyeztetésen állapodott meg egy új pártfinanszírozási és közpénzügyi törvény megalkotásáról. Az MSZP és az SZDSZ szerint olyan kampányfinanszírozásra van szükség, amelyben támogatást kizárólag természetes személyek nyújthatnak, a támogatók személyi köre és a kiadási oldal költségeinek nyilvánosnak kell lennie, amelyet az Állami Számvevőszék ellenőriz, és a pártokat támogatók köréből kizárják a vállalkozásokat.

Címkék: Belföld