Kóka bezárná a kiskapukat

Magyarországon még mindig sok a kiskapu, sok helyen még mindig gyakorlat a jogszabályok "elhajlítása", ezért az SZDSZ célja, hogy bezárja ezeket a kiskapukat - mondta Kóka János pártelnök, gazdasági és közlekedési miniszter az MTI-nek kedden Szombathelyen sajtótájékoztatón.

“Mi liberálisok azért kötöttünk koalíciót 2006-ban, és azért tekintjük át most a koalíciós szerződést, mert be akarjuk csukni a kiskapukat – mondta a politikus. Hozzátette: pártja álláspontja szerint a költségvetési fegyelem fenntartásáról, a szerkezeti reformok menetrendjéről és a közélet tisztaságának megszilárdítása érdekében végrehajtandó lépésekről kell rövid időn belül dönteni.

Az SZDSZ elnöke szerint jól áll a reformok ügye: a pártfinanszírozás átalakításáról, a vegyes biztosítási rendszerről rövidesen döntés születik. “Ragaszkodunk a versenyképes oktatáshoz, az uniós elvárásokhoz igazodó önkormányzati reformhoz és a közteherviselés átfogó átalakításához (…) nem engedjük feldúlni a költségvetést” – jelentette ki. Szavai szerint, aki a közvélemény-kutatási adatok szerint kormányoz, az pusztán hangulatjavító intézkedések és megszorítások ciklusaiból él.

Kóka János elmondta, hogy a lovasberényi találkozón egy 10 pontból álló közös nyilatkozatot fogadtak el az MSZP elnökével a pártfinanszírozás átalakításáról, aminek célja szavai szerint az, hogy a közélet tisztább és átláthatóbb legyen. “A nagy pártok az országgyűlési választások után azt mondták: ők maximum egymillió forintot költöttek egy-egy képviselőjükre a kampányban, ezt azonban senki nem tudta és a mai szabályok szerint nem is lehet bizonyítani” – mondta.

Kóka János szerint még ebben a parlamenti ciklusban meg kell alkotni egy új, őszinte és tisztességes párfinanszírozási törvényt, és 2010-ben már ezek szerint az új szabályok szerint kellene lebonyolítani az országgyűlési kampányt és a választásokat is.

A politikus a vegyes biztosítási rendszerről azt mondta, hogy ez ésszerű kompromisszum az SZDSZ számára. A szocialisták is annak lehetőségét keresik, hogy hogyan teremthető verseny a betegekért az egészségügyben – tette hozzá. Kóka János szerint jelenleg nem lehet látni, hogy az egészségügyben mire költik a pénzt, “a nagy közös kalap elnyel mindent”, ezért szavai szerint itt is be kell zárni a kiskapukat, átlátható és tiszta viszonyokat kell teremteni.

Címkék: Belföld