Kiss Péter: nem a hangos kisebbségnek kell jobban járnia

Nemcsak a reformok, változtatások fő céljait, hanem azok elérésének módját is jobban emberekre kell szabni és a kedvezményekre jogosultságban a többség érdekét érvényesíteni - mondta Kiss Péter.

A szociális és munkaügyi miniszter a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének keddi értekezletén Balatongyörökön kifejtette: “ma kétségtelenül nehezebb bizakodni”, mert a 2006-tól elindított változások “évtizedes szerzett jogokat is sértenek”. Mint mondta, a döntések nehezén túljutva ezért is gyakori az elutasítás.

“Ebben a helyzetben a kormánynak azt a fő szabályt kell követnie, hogy a változtatások által mindenképpen a nagy többségnek és nem a hangos kisebbségnek kell jobban járnia. Ehhez pedig minden intézkedést, a célok elérésének módját az emberre szabottság, a finomabban hangoltság jegyében kell megjelölni” – hangsúlyozta Kiss Péter.

A változtatások, reformok el- és befogadása érdekében a kormányzat következetes lesz abban, hogy “ne csak a munka világában, hanem a szociális és más szférákban is a párbeszédet tekinti a döntés-előkészítés, és a társadalmi igazságosság érvényre juttatása egyik legfontosabb eszközének – fűzte hozzá a miniszter. Kifejtette, hogy az emberek véleményét befogadó, a megoldások útját kijelölő politikának kell jelentenie a baloldal igazi arcát, mert csak így lehetnek az emberek részesei-szereplői, nem pedig “zsűritagjai” az őket érintő ügyek, döntések előkészítésének.

Kiss Péter úgy fogalmazott, hogy a 2008. elejéig lezárandó, a nagy elosztórendszerek átalakításával és a költségvetés szigorításával járó változások nem kormányzati vagy ellenzéki, hanem társadalmi érdekűek. Ennek a szakasznak a lezárultával már “az európai felzárkózás, a magyar emberek jobb élethelyzetbe hozása, a gazdaság dinamizálása és az önkormányzati fejlesztéseket szolgáló uniós pénzek okos felhasználása lesz a legnagyobb és egyben közös feladatot adó kihívás” – állapította meg Kiss Péter.

Címkék: Belföld