Országgyűlés elé kerül a roma évtized stratégiai terve

Elkészült a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai terve, és a megvalósításáról még idén országgyűlési határozat születik - jelentette be Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

Az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és az egészségügy területén végrehajtandó programok megvalósításába bevonják a parlamenti pártokat, és a “civil ernyőt” képviselő 17 roma szervezet kérésére még idén országgyűlési határozat születik a Roma Integráció Évtizede Program stratégiai tervéről – mondta Kiss Péter. Hozzátette: a 2015-ig tartó program jelentős európai uniós támogatással valósul meg, és az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel mintát kínálnak Európa és a programban részt vevő nyolc ország számára.

A szociális és munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a már elkészült terv nem szűk szakértői körben készült el, hanem bírja a roma szervezetek támogatását is. Példaként említette, hogy Horváth Aladár, Kolompár Orbán és Farkas Flórián egyaránt aláírta a program támogatását, így a Roma Integráció Évtizede Program “nem a szaktárca és a romák magánügye lesz”. Kiss Péter az MTI kérdésére közölte: a programok koordinálására roma közszereplőket fog felkérni a minisztérium.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő (MSZP) a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 12-13 milliósra tehető európai cigányságban nincs homogén közösség, az elindított integrációs lépéseknek köszönhetően viszont Magyarország az integrációs folyamat “zászlóvivőjévé” válhat.

A volt esélyegyenlőségi miniszter szerint az unió tagállamaiban a romák migrációjával kapcsolatos félelem még mindig jelen van, de a problémát főként a Románia és Bulgária területéről érkező szegény, munkanélküli és szakképzetlen cigányok esetleges vándorlásában látják.

A Roma Évtized program előkészítése 2003 nyarán egy budapesti konferenciával kezdődött. A program titkársága 2005 júniusáig Magyarországon működött, majd Bulgária vette át az elnökséget.

Szimeon Szakszkoburggotszki bolgár és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök elnökletével és a programban részes nyolc közép-, kelet- és délkelet-európai ország kormányának vezetőivel 2005. február 2-án nemzetközi konferenciát tartottak Szófiában, ahol deklarálták, hogy a 2005-től 2015-ig tartó programban elsősorban négy területen: a romák oktatásában, egészségügyi ellátásában, foglalkoztatásában és lakhatásában szeretnének komoly eredményeket elérni.

A program emellett kiterjed a szegénység és a diszkrimináció elleni küzdelemre, valamint a nemek közötti társadalmi esélyegyenlőség kérdéseire is. Kiss Péter hétfői sajtótájékoztatóján az elmúlt két évben végzett előkészítő tevékenységek között említette a “Lépj egyet előre!” oktatási és foglalkoztatási, az “Útravaló” elnevezésű ösztöndíjprogram, a telep-felszámolási és a közmunkaprogram elindítását, valamint a Roma Integrációs Tanács létrehozását.

Címkék: Belföld