Metróépítés: megbénul a Keleti környéke

Május 10-én kezdődik a 4-es metró Keleti pályaudvari állomásának építése: lezárás, forgalomkorlátozás, parkolási tilalom bénítja a közlekedést több mint egy hónapig.

Az új metró első szakaszának ideiglenes végállomása a Keleti pályaudvaron lesz, itt találkozik majd a 2-es és a 4-es vonal. Az építkezés első szakaszában áthelyezik azokat a csatorna-, víz-, gáz- és elektromos vezetékeket, amelyek útban lennének az állomásépítés során.


A VII. kerületben, a Thököly út érintésével a Garay utcában a Hernád utca és a Rottenbiller utca közötti szakaszon egy jelentős vízvezeték kiváltására is szükség van. Ez a munka előreláthatóan június 20-ig fog tartani, az érintett területeken részben szünetel az autós forgalom, illetve megszűnik a parkolás lehetősége.

Május 20-tól két hónapon keresztül, július 20-ig egy földfelszín alatti optikai kábel kiváltására kerül sor a Baross tér körül. A munkálatok út- és járdafelbontásokkal, félpályás útlezárásokkal járnak együtt. Az állomás szerkezete a Thököly út alatt helyezkedik majd el, az úttal közel párhuzamosan. A munkálatok második szakasza még több közműkiváltással jár együtt, ezek tervezése jelenleg is folyik, megvalósításuk őszre várható. Ezt követően kezdődhet majd meg a tényleges állomásépítés.

Május végén átadják a 2-es metróvonal Keleti pályaudvari állomásának második kijáratát, melyet még 2005-ben kezdtek el építeni. Az új kijáratra azért is szükség van, mert a mostanit az új állomás építése miatt le kell majd zárni. Az új metróállomás megépítése után a Baross tér teljesen átalakul, az állomásépítés szerkezetének befejezése 2009 őszére várható – közölte a BKV.

Címkék: Belföld