Megerősített őrség a kórházakban

Folyik a leltározás a megszűnő kórházakban, ahol Munkácsy és Barabás képeket, drága orvosi eszközöket, híres személyek kórtörténeti lapjait, bútorokat véd a megerősített biztonsági szolgálat – írja a Világgazdaság.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) és a Sváb-hegyi Gyermekkórház„kitakarítását” az év végén megszűnő intézmények jogutódja, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) koordinálja.

Az intézményekben megerősített védelmet adnak, hogy megóvják az igen drága orvosi eszközöket és a műemlékként számon tartott festményeket, köztük több Munkácsy- és Barabás-képet, a százéves műemlék bútorokat. Emellett védelmet kell biztosítani az OPNI-ban számos híres személyiség kórtörténeti adatainak, az 1840-es években született szakmai anyagoknak, a hatalmas és értékes könyvtárnak. Ezek sorsáról külső szakértők bevonásával a levéltári törvény alapján kell dönteni.

A megerősített védelemre azért voltak kaphatók a vagyonvédő cégek, mert a szerződése az OPNI-val 2009 végéig szólt, így előre „ledolgozhatják” a vállalásaikat. A betegeket már csak részben fogadó intézményekben immár használaton kívül lévő orvosi eszközök, óriási adathalmazt tartalmazó szoftverek, textíliák, gyógyszer-, kötszer-, vegyszerkészletek, bútorok, informatikai eszközök is vannak, amelyek védelem híján eltűnhetnek.

A leltározott eszközökre először azok a kórházak nyújthatják be igényüket, amelyek a megszűnő három intézmény feladatát átvették. Az ezután megmaradó ingóságok a többi kórházhoz kerülhetnek, a gazdára nem találó eszközöket pedig elárverezik. A befolyt öszszeget a megszűnő kórházak adósságállományának csökkentésére fordítják. Bizonyos, a személyes munka során használt eszközöket (az adatoktól megtisztított számítógépeket, mobiltelefonokat) kedvezményes áron megvásárolhatják a munkahelyüket elvesztett dolgozók.

Címkék: Belföld