Hétfőn teszi le az esküt Fodor

Miniszteri eskütétellel kezdi hétfőn háromnapos ülését az Országgyűlés: határoznak a 13. havi bérekről és a büntetőeljárásról szóló törvénymódosításról.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszterjelölt napirend előtt teszi le az esküt. A SZDSZ-es politikus Persányi Miklóst váltja, aki 2003 óta töltötte be ezt a posztot.

Az Országgyűlés határoz egyes törvényeknek a tizenharmadik havi illetmény kifizetési rendjével összefüggő módosításáról. E szerint a közszolgálatban dolgozók 2007. július 1-jétől az idei évre járó 13. havi illetményüket nem utólag, hanem év közben, előlegként, havi részletekben kapják meg decemberig. 2008-ban tizenkét havi bontásban kapják meg az érintettek a 13. havi illetményt, majd 2009-től már a tárgyév decemberében, a korábban megszokott rend szerint.

A képviselők döntenek a Répássy Róbert (Fidesz) és Vitányi István (Fidesz) által benyújtott, a büntetőeljárásról szóló törvényt módosító javaslatról. Ennek alapján a jövőben nemcsak az adott ügyben részt vevő ügyészeket, bírókat, nyomozó hatóságok munkatársait zárják ki a szakértői eljárásokból, hanem az említett intézmények minden munkatársát, illetve hozzátartozóikat.

Címkék: Belföld