Ellopták Antall József szobrát

Eltűnt Antall József, a rendszerváltozást követő első miniszterelnök pestújhelyi szobra. A bronz műalkotást a hét végén lopták el ismeretlenek.

Hajdu László, a XV. kerület polgármestere elmondta: a Pestújhelyi téren álló műalkotás eltűnését a szomszédos templom plébánosa vette észre szombaton reggel. A polgármester példátlannak nevezte az esetet, amelyet szerinte fémgyűjtők követhettek el. Mint mondta, feltehetőleg egy nagy kalapáccsal ütötték le a bronz alkotást a műkő talapzatról. Tudomása szerint a rendőrök nem találtak ujjlenyomatokat.



Antall József szobrát 2003. december 21-én avatták fel. (fotó: MTI)


A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly alkotását, így akartunk méltó emléket állítani a pestújhelyi gyökerű politikusnak – emlékeztetett a szocialista polgármester, aki egyébként diákként Antall József tanítványai közé tartozott. Antall József Pestújhelyen született, itt is járt iskolába, ebben a városrészben töltötte gyermekkorát, sőt családja Pestújhely alapítói közé tartozik.


A szobrot egyébként a múlt évben egyszer már újra kellett állítani azt követően, hogy a múlt év nyarán egy viharban rádőlt egy fa és műkő talpazatát összezúzta. A szoborral együtt eltűnt még az ugyancsak a Pestújhelyi téren álló, az 1848/49-es hősöknek emléket állító oszlopról a bronz koronás címer.


Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyletese elmondta: feltehetőleg péntekről szombatra virradó éjszaka tűnt el a bronz műalkotás, a rendőrség lopás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az MTI úgy tudja, ellenőrzéseket tartanak a színesfém-felvásárló telepeken.

Címkék: Belföld