Egészségügyi csörte a Parlamentben

A kormányfő napirend előtti felszólalásában az egészségügyi reformot éltette, elmondta, még nem tudják milyen formában, de lesz több-biztosítós egészségügy. A Fidesz szerint Gyurány nem tud kormányozni, egészségügyi reformja pedig maga a csőd.

Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalása az egészségügyi reform eddigi értékeléséről, és a biztosítási reform következő lépéseiről szólt. A kormányfő elmondta, azért álltak neki az egészségügyi reformnak, mert igazságosabb, jobb minőségű és fenntartható rendszert akartak létrehozni. „Nem elég azt mondani, hogy adjunk hozzá még több pénzt” – közölte Gyurcsány hozzátéve, 2001 és 2003 között 50 százalékkal növelték az egészségügy költségvetését, ettől ugyan jobb lett a hangulat egy időre, de a bajok megmaradtak. Hangsúlyozta: nem az orvosokkal vagy a nővérekkel van baj, hanem hogy torz a rendszer.

A reformot értékelve elmondta, a vizitdíj valamennyire csökkentette a hálapénzt, több gyógyszertárat alapítottak, olcsóbbak lettek a gyógyszerek, és megszűnt az emberek fejében az a képzet, hogy az egészségügyi ellátás ingyen van. Ugyanakkor elnézést kért amiatt, hogy a potyautasok kiszűrése közben több becsületes járulékfizetőt is „zaklattak”. „Az átalakítások iránya helyes, korrigálni fogunk, de az irány marad” – jelentette ki a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc beszédében kitért arra is, hogy vegyes biztosítási modellben gondolkodnak, ahol ugyan még vita van abban, hogy milyen mértékben jelenjen meg a verseny és a szolidaritás. Az ellenzéki politikára utalva kijelentette: politikai hazugság, hogy a több biztosító hosszabb sorban állást jelent. „Ez a kérdés ennél sokkal bonyolultabb, politikai hazugság féligazságokat jelmondatokká minősíteni” – tette hozzá.

Fidesz: nem tudnak kormányozni

Navracsics Tibor reagálásában kijelentette: míg önök makroadatokról beszélnek, addig mi arról, hogy miért kell egy betegnek meghalni a mentőben, maguk a biztosítók piacra lépéséről beszélnek, mi arról, hogy miért nem fér be egy mentőhelikopterbe két gyermek. „Teljes a káosz! Maguk nem tudnak kormányozni” – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője hozzátéve, hogy Gyurcsány politikája valódi kormányzati csőd.

Semjén Zsolt felszólalásában elmondta, az alapellátásba nem engedné be a KDNP az üzleti biztosítókat, de a gazdagok köthetnének náluk kiegészítő biztosításokat.

Dávid Ibolya felszólalásában üdvözölte a lovasberényi koalíciós egyeztetést, ugyanakkor hangsúlyozta, az emberek és az ellenzék sem tudja, hogy miről is szól az egészségbiztosítási reform. Az MDF elnöke szerint nem elég, hogy a miniszterelnök csak napirend előtt beszél ilyen horderejű kérdésekről.

SZDSZ: ez igenis üzlet

Tízből hat ember elégedetlen a magyar egészségüggyel – mondta Eörsi Mátyás. A liberálisok frakcióvezetője hangsúlyozta: az egészségügy igenis üzlet. Mint mondta, a mai egészségügy egy feudális rendszer

Kifejtette: állami pénzből nem lehet növelni a szolgáltatás színvonalát, adót emelni egyetlen politikus sem akar, ezért magánbiztosítók kellenek.


“Ma olcsó volt”


„Navracsics Tibor koalíciós válságot szeretne látni, ez a politikai érdek alapján érthető” – mondta Gyurcsány Ferenc viszonválaszában. Utalt arra, természetes, hogy vita van a két kormányzó párt között, hiszen „ha nem lenne vita, akkor az SZDSZ-szel egy párt lennének”.


Gyurcsány szerint az volt a válság, ahogy a Fidesz leszalámizta a kisgazdákat. A kormányfő felidézte: akivel a Fidesz elkezdett kormányozni az vagy veszélybe került vagy megszűnt. „Frakcióvezető úr! Ma olcsó volt” – mondta Gyurcsány a Fidesz frakcióvezetőjének.

Címkék: Belföld