Két törvényről egyeztek meg

Új pártfinanszírozási és új közpénzügyi törvény megalkotásáról állapodott meg az MSZP és az SZDSZ - jelentette be Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke vasárnap a lovasberényi koalíciós egyeztetés szünetében.

A két párt közös nyilatkozata szerint olyan kampányfinanszírozásra van szükség, amelyben támogatást kizárólag természetes személyek nyújthatnak, a támogatók személyi köre és a kiadási oldal költségeinek nyilvánosnak kell lennie, amelyeket az Állami Számvevőszék ellenőriz. A pártokat támogatók köréből kizárják a vállalkozásokat – áll a dokumentumban.

Kijelentik azt is, hogy a koalíciós pártok olyan megoldásban érdekeltek, amelyben a kampányok időtartama rövidebb, így a túlköltekezés is visszaszorítható, továbbá az átláthatóság elvének megfelelően bevezetik az elkülönített kampányszámlát.

Az MSZP és az SZDSZ szerint a tiszta és világos finanszírozás feltételeit erősíti az, ha növekszik az állam hozzájárulása a pártok működési és kampányköltségeihez, ugyanakkor meg kell határozni a kampányköltségek felső határát.

A közös nyilatkozatban kiemelik: szükségesnek tartják a pártok által használt ingatlanok tulajdonjogának rendezését, a parlamentbe kerülő pártok esélyegyenlőségének figyelembe vételével.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: az ezzel párhuzamosan megalkotandó közpénzügyi törvény szövegét az Állami Számvevőszékkel közösen készítik el.

Ez szabályozná a költségvetés elkészítését, a költségvetési intézmények gazdálkodását és nagyobb teret adna az Állami Számvevőszéknek az ellenőrzésre – tette hozzá a szocialista politikus.

Az újságíróknak kiosztott dokumentumból kiderül: a koalíciós pártok elkötelezettek abban, hogy 2010-ben már a módosított törvény alapján bonyolítsák le a parlamenti választásokat és a módosításoknak ki kell terjedniük az önkormányzati, az európa parlamenti és a népszavazási kampányokra is.

Címkék: Belföld