Egyezkedés Lovasberényben

Zajlik a koalíciós egyeztetés a Fejér megyei Lovasberényben; az MSZP és az SZDSZ vezetői elsősorban az egészségügy és a biztosítási rendszer átalakításával foglalkoznak, de a következő fél év menetrendjéről is egyeztetnek.

Az MTI információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már meghallgatta az SZDSZ, az MSZP és az Államreform Bizottság által előterjesztett javaslatokat. A szakértők megbeszélését koalíciós szintű, szűk körű politikai egyeztetés követi. A korábbi nyilatkozatok szerint az MSZP és az SZDSZ vezetői a következő fél év menetrendjéről is egyeztetnek.

Gál J. Zoltán szombaton a távirati irodának azt mondta: a megoldások megtalálása és nem a különbözőségek felmutatása a cél a koalíciós egyeztetésen. Az elmúlt hetekben a koalíciós partnerek világossá tették szakmai álláspontjukat a biztosítási modellválasztás ügyében – hívta fel a figyelmet. Ebből kiderül, hogy mind a két párt azt vallja: az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása érdekében szükséges a verseny, a verseny feltételeinek kialakítása – magyarázta.

“Ezen elvi és szakmai keretek között zajlik majd a szakmai és politikai egyeztetés a vasárnapi koalíciós egyeztetésen. Ez a folyamat elkezdődik és nem lezárul” – közölte szombaton a kabinetfőnök.


A Fidelitast nem hívták, de jött ( fotó.mti.hu)


Kóka János, az SZDSZ elnöke még pénteken úgy nyilatkozott, hogy a kormánypártok közeledését várja a koalíciós egyeztetéstől, amelynek fő témájául az egészségügyi reformot választották.


Hozzátette: bízik abban, hogy Lovasberényben “előre tudnak haladni”, és május végéig lezárják a több-biztosítós rendszerről, valamint az egészségügyi reform további lépéseiről szóló tárgyalásokat. A tervezett menetrend alapján az új biztosítási rendszerről szóló törvényjavaslat szeptemberben a parlament elé
kerülhet, jövő januárban pedig életbe is léphet.


Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a koalíciós egyeztetésen a két pártelnök mellett ott vannak a két frakció egészségpolitikusai, közöttük Horváth Ágnes jelenlegi és Molnár Lajos volt liberális egészségügyi miniszter, Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója, Csillag István, az SZDSZ által delegált volt gazdasági miniszter, Mihályi Péter, az Államreform Bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetője, Kökény Mihály és Vojnik Mária szocialista képviselő, valamint Orosz Éva, az ELTE egyetemi tanára, az MSZP egészségügyi szakértője.


A megbeszélésen részt vesz Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság elnöke, Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

Címkék: Belföld