Vasárnap kezdődik a koalíciós csata

Nem várható döntés a több-biztosítós egészségügyről a vasárnapi koalíciós egyeztetésen, információink szerint ugyanis a liberális párt most csak az MSZP megpuhítására készül. Míg az SZDSZ látványos prezentációt tart az egyeztetésen, addig a szocialisták tervei között csak utolsó helyen szerepel az egészségbiztosítási reform.

Liberális menetrend

• Május 6.: egyeztetés Lovasberényben
• Május vége: döntés a több-biztosítós egészségügyről
• Nyár: a részletek kidolgozása és a kodifikáció
• Szeptember eleje: a törvényjavaslat benyújtása
• 2008. január 1.: a több-biztosítós rendszer bevezetése

A hétvégén Lovasberényben tesz kísérletet a két kormányzó párt arra, hogy feloldják a sokak szerint már koalíciós feszültséget okozó több-biztosítós dilemmát. A FigyelőNet információi szerint mégsem most fog eldőlni az egészségbiztosítás sorsa. Az SZDSZ ugyanis nem megy el a végletekig, Kóka János pedig nem húzza elő a „kilépünk a koalícióból” kártyát. Pártbéli forrásaink úgy fogalmaztak, nem keserednek el, ha most nem sikerül meggyőzni a szocialistákat, a vezetők – mint ahogy azt többször hangoztatták – május végéig akarják lezárni a több-biztosítós kérdést.

Magabiztos az SZDSZ

Ennek ellenére az SZDSZ úgy tűnik, mindent bevet Lovasberényben. A párt frakcióvezető-helyettese lapunknak elmondta, prezentációval és szakértőkkel készülnek a tárgyalásra. „Meggyőzőek leszünk, a szocialisták minden kérdésére felkészültünk” – hangsúlyozta Gusztos Péter a FigyelőNetnek. Az SZDSZ egyébként egy vegyes modellt javasol, mely szerint állami biztosítóként működne tovább az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), de mellette megjelennének az üzleti biztosítók is.

Mit akar az MSZP?

A liberálisoknak úgy tűnik nehéz dolguk lesz, a szocialistáknak ugyanis nemhogy kidolgozott alternatívájuk nincs, de még abban is hezitálnak, hogy egyáltalán idén kell-e dönteni az egészségbiztosítási reformról. Információink szerint a szocialisták egészségpolitikusai olyan menetrendet dolgoztak ki, mely között nem szerepel a több-biztosítós rendszer közeli bevezetése. A nagyobbik koalíciós párt elsődleges feladatnak a bevezetett változások rendszerbe illesztését, és a szükséges finomítások elvégzését tekinti. Terveik között szerepel a háziorvosi és szakrendelői rendszer átalakítása és a népegészségügyi program módosítása.

De a szocialisták nemcsak ezért tekinthetők „nehezen meggyőzhető” partnernek: a párton belül sem tudtak egységes javaslatot kidolgozni az egészségbiztosítási reformra. Az MSZP elfogadhatónak tartja az Ausztriában működő rendszert, amelyben regionális alapokon működnek a biztosítók, de elképzelhetőnek tartja, hogy a kiegészítő szolgáltatások szintjén megjelenjenek az üzleti biztosítók. Schvarz Tibor, az MSZP szakpolitikusa ugyanakkor a TV2-nek úgy nyilatkozott, a Fidesz javaslatát támogatják, mely szerint önálló, nemzeti biztosítóvá alakulna az OEP.

Címkék: Belföld