A többség támogatja az SZDSZ biztosítós javaslatát

Az emberek többsége támogatná a több-biztosítós rendszer bevezetését, feltéve, hogy megmarad az állami egészségbiztosító is – derül ki a Medián felméréséből. Áprilisban ugyanakkor nőtt azok aránya is, akik csak az OEP-et látnák szívesen az egészségügyben.

A közvélemény-kutató felméréséből az derül ki, az emberek elfogadják az SZDSZ „vegyes” több-biztosítós javaslatát, a lakosság 54 százaléka ugyanis támogatná egy olyan rendszer kialakítását, amelyben megmarad az állami biztosító, de aki akar, magánbiztosítóval szerződhet. A Medián február végén készített kutatása is egyébként hasonló támogatottságot mért ennek a modellnek, igaz, akkor még valamivel többen voltak a kizárólag a magánbiztosítók versenyén alapuló elgondolás mellett.

Az elmúlt két hónapban 31-ről 37 százalékra nőtt viszont azoknak az aránya, akik megtartanák a jelenlegi egységes állami rendszert, főleg azért, mert a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan a Fidesz szavazói a korábbinál nagyobb arányban sorakoztak fel emellett az elképzelés mellett. Ennek ellenére a kutatás adatai szerint mindkét oldalon többségben vannak a „vegyes modell” támogatói. A pártválasztás és a több-biztosítós modell megítélése közötti gyenge kapcsolat részben abból adódik a Medián szerint, hogy a Fidesz-szavazók között szép számmal található fiatalok az átlagnál nagyobb arányban támogatják a biztosítási piac megnyitását.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy csupán a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy többé-kevésbé tisztában van a jelenlegi és a több-biztosítós rendszer közötti különbséggel.

A felmérést 2007. április 26-án és 27-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével.

Címkék: Belföld