Orbán: Gyurcsány a hazugság szinonimája

A magyar miniszterelnök neve a hazugság szinonimája Brüsszelben – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint nem könnyű ma magyarnak lenni az Európai Unióban.

A pártelnök arra az újságírói felvetésre beszélt erről, miként kommentálja, hogy a kormány hazugságnak nevezi a “szankció Gyurcsányról” szóló brüsszeli kijelentését. Orbán Viktor azt mondta: számított arra, hogy a kormány nem fogja megerősíteni ezt a kijelentését. Megjegyezte: nem szívesen beszél erről, mert az ember nem szereti, ha a saját fajtáját, nemzetét, országát “egyfajta negatív szimbólummá teszik és ilyenként használják”. “De az igazság ez. Az a helyzet, hogy ma a hazugság szinonimája a magyar miniszterelnök neve Brüsszelben” – mondta a Fidesz elnöke. Hozzátette: akik nem túl jóindulatúak Magyarországgal szemben, azok nem is a miniszterelnök nevét, hanem egyszerűen a magyarokat azonosítják a hazugsággal.

“Ne lepődjünk meg, hogy minden, ami hazugsághoz, szószegéshez, becsapáshoz, megtévesztéshez, meg félrevezetéshez kapcsolódik, az egész európai szintéren asszociálnak ránk, és ilyen gúnyneveket adnak tervezett intézkedéseknek” – mondta. Hangsúlyozta: sajnálja, hogy így van, és azért sem nagyon akar erről beszélni, mert van “épp elég behorpadás a magyar önbizalmon”, nem kell még tovább gyengíteni azt.

Orbán Viktor közölte: a bizalmat a legnehezebb újraépíteni az európai politikában, de még Magyarországon is, pedig a magyar nép jobban hozzá van szokva, hogy az orránál fogva vezetik, míg Európa ettől elszokott. A Fidesz elnöke szerint egyetlen hazugsággal mindent le lehet rombolni, és nem lehet egyetlen igazmondással úgy csinálni, mintha mi sem történt volna, csak évek kitartó munkájával lehet újraépíteni a bizalmat. “Nem könnyű ma magyarnak lenni az Európai Unióban, viszont más választásunk meg nincsen” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerdán Brüsszelben közölte: a Fidesz újjá akarja építeni Magyarország szavahihetőségét az Európai Unióban. Mint fogalmazott, fájlalja, hogy a folyosón lassan mindenki csak “szankció Gyurcsány” néven emlegeti azt a készülő uniós szabályt, amelynek értelmében büntetni kell a hamis adatszolgáltatást vagy nemzetállami hazugságokat.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón reagálásában kijelentette: Orbán Viktor hazudott, és ez nagyon hamar le is lepleződött. “Ez blöff volt, ami nem jött be. Messziről jött ember azt mond, amit akar. Orbán Viktor elment messzire, hogy azt mondhasson, amit akar. Hamar lelepleződött ezzel a hazugságával” – mondta a kancellária államtitkára. Hozzátette: a szóban forgó szabályról Orbán Viktoron és Szijjártó Péteren kívül sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság, sem a megkérdezett európai parlamenti képviselők nem hallottak.

Címkék: Belföld