Törvényellenes volt a roma gyerekek elkülönítése

Jogellenesen különítik el Hajdúhadház általános iskoláiban a roma gyerekeket - hirdette ki a hajdúhadházi szegregációs perben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon az elsőfokú ítéletet Tóth Endre Tamás bíró.

A bíróság helyt adott a felperes indítványának, s az önkormányzatot, illetve iskoláit a jogsértés megszüntetésére kötelezte. A bírósági ítélet szerint a 2007-2008-as tanévre a jogsértő helyzetet meg kell szüntetni.

Ezen túlmenően az önkormányzatnak az ügy miatti sajnálkozását kifejtő nyilatkozatot kell közzétennie a Magyar Távirati Irodán keresztül. A bíróság több mint 390 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte az alperest.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azért indított pert Hajdúhadház és két iskolája ellen, mert az intézményekben mintegy 600 gyereket elkülönítetten, a központi iskolaépületben adva lévő feltételeknél lényegesen rosszabb körülmények között oktatnak.

Az önkormányzat szerint ezekben az intézményekben nem elkülönítés, hanem felzárkóztató program folyik, s az elmúlt években egyre jobb körülményeket teremtettek a roma tanulóknak.

“Ebben az ítéletben reménykedtünk, a bíróság mindenben azt állapította meg, amit az alapítványunk nehezményezett” – jelentette ki az ítélet kihirdetését követően az MTI-nek a helyszínen Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke.

Arra vonatkozóan, hogy a deszegrációs terv elkészítésére irányuló kérelmüket a bíróság elutasította, közölte: erre számítottak, ugyanis ez egy törvényi hiányosság, amire a törvényhozók figyelmét kívánták felhívni keresetükkel.

Megjegyezte, hogy ez már a második ilyen perük. Előzőleg Miskolcon, az ottani önkormányzat még félreértelmezhette a felemás ítéletet, a debreceni azonban teljesen egyértelmű határozat, ami megállapítja, hogy Hajdúhadházon elkülönítetten, szegregáltan és rosszabb körülmények között oktatják a roma gyerekeket.

Alföldi Lakatos Gábor hajdúhadházi önkormányzati képviselő, a kisebbségi bizottság elnöke, a cigány kisebbségi önkormányzat tagja azonban úgy látja, hogy az alapítvány keresetével beavatkozott az önkormányzat belügyeibe.

Emlékeztetett arra, hogy a roma gyerekek szüleinek 99 százaléka aláírta azt az állásfoglalást, mely szerint Hajdúhadházon nincs diszkrimináció, hanem kisebbségi oktatás folyik.

Megítélése szerint az alapítvány nem a hajdúhadházi helyzet megoldására, hanem saját propagandisztikus céljaira használta fel a pert, ami szerinte “még nincs lezárva”. Mind az önkormányzati képviselő, mind Ács Ferenc, az önkormányzat ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésükre álló 15 napban tanulmányozzák az írásos ítéletet, s azt követően döntenek arról, hogy fellebbeznek-e az ügyben.

Címkék: Belföld: Mozaik