Simonyi hétfőn Budapesten landol

Charles Simonyi amerikai-magyar űrturista hétfőn Magyarországra látogat. Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalában fogadja a mérnököt.

Charles Simonyi délelőtt sajtótájékoztatót tart a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában. Az eseményen azok a gyerekek is jelen lesznek, akik részt vettek a humanitárius szervezet által januárban meghirdetett rajzpályázaton.

Délután élménybeszámolót tart a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban, ahol magyar tudósokkal, rádióamatőrökkel és diákokkal találkozik. A rendezvényen beszédet mond Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke, Horváth László, a technikum igazgatója, Horváth András, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke, valamint Bocsárdi László és Both Előd, a Természet Világa szerkesztőbizottságának tagja.

Charles Simonyi április 7-én indult útnak. A Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérő egysége április 21-én szállt le, az űrturista két hivatásos űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria társaságában tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. A kabin a kazahsztáni sztyeppén, Dzsezkazgantól mintegy 135 kilométernyire északra ért Földet.

Címkék: Belföld