Fidesz: külföldön is kudarc a több-biztosítós modell

A Fidesz szerint a több-biztosítós rendszer bevezetése az egészségügyben az ellátás drágulását, így a járulék emelését eredményezi - mondta Pelczné Gáll Ildikó.

A Fidesz alelnöke elmondta: több európai és Európán kívüli ország gyakorlatát megnézték, több tanulmányt áttekintettek, s azt a következtetést vonták le, hogy a magántőke bevonása az egészségügyi ellátásba a működési költségek növekedésével, a profit elvárás megjelenésével, s mindezek eredményeképpen a járulék befizetések emelésével járna.

A politikus egy 2004-ben készült OECD tanulmány megállapítását összegezve közölte: a munka készítői nem ismernek olyan országot, ahol a több-biztosítós modell eredményes lenne. Egy másik, európai uniós tanulmányt említve Pelczné Gáll Ildikó azt mondta: eszerint az állami egészségbiztosítók fenntartása az esélyegyenlőség biztosítását jelenti, ebben az esetben a legalacsonyabbak a működési költségek, és a makrogazdasági mutatók is ekkor a legjobbak.

Az Egyesült Államokat említve a Fidesz alelnöke közölte: 40 millió állampolgára ellátatlan, a chilei tapasztalatok pedig azt mutatják: a gazdagokat az üzleti, míg a szegényeket az állami biztosító látja el. Ez utóbbi esetben az alacsony jövedelmek miatt a befizetett pénz nem elég a megfelelő ellátáshoz – tette hozzá.

A szomszéd országok közül Pelczné Gáll Ildikó Csehországot és Szlovákiát említette, ahol szerinte a több biztosító megjelenése nem jelentette a minőségi szolgáltatások kialakulását. Közölte: az induló 14 biztosító közül 11 egy idő után csődöt mondott, és eltűnt a befizetett pénzzel. A politikus további európai példákkal is érzékeltette a több-biztosítós modell kedvezőtlen hatásait.

A Fidesz alelnöke úgy vélte, a kormány mai elképzelése a globális tőkét szolgálja. Közölte: nem a biztosító-modell váltás az egészségügyi reform kulcsa; a jelenlegi rendszer fejlesztésére van mód.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e a Fidesz az MSZP-vel az átalakítás kapcsán a meglévő, hasonló elképzeléseikről tárgyalni, megegyezni, a politikus azt mondta: “soha nem hívtak egyetlen egy tárgyalásra sem”. Hozzátette: minden ötpárti egyeztetésre elmegy a Fidesz, ahol várható, hogy eredményes lesz azt egyeztetés.

Címkék: Belföld