Nemzetközi akciónap Budapesten Darfúrért

Figyelemfelhívó demonstrációt tartottak az Amnesty International (AI) Magyarország aktivistái a Kossuth téren, a Parlament épülete előtt vasárnap. A szervezet így emlékeztetett a darfúri konfliktusra.

A világ több mint harminc országában szervezett az AI egyórás figyelemfelhívó akciókat, mivel éppen négy éve dúl Nyugat-Szudánban fegyveres konfliktus, amelynek eddig 200 ezer civil áldozata van és több mint 2,5 millióan kényszerültek menekülttáborba.


A szervezet magyarországi aktivistái darfúri menekülteket ábrázoló fotókiállítással, egy óriási és száz kicsi homokórával, koporsóval, csörömpölő vekkerekkel hívták fel a figyelmet a történtekre és a mai rendezetlen helyzetre.


A mostani figyelemfelhívással az aktivisták azt próbálják elérni, hogy a szudáni kormány egyezzen bele az ENSZ-, illetve az afrikai uniós békefenntartók azonnali Darfúrba küldésébe, és ennek érdekében a magyar döntéshozók is nyomást gyakoroljanak a nemzetközi közösségre és a szudáni kormányra.


Az egyórás demonstráció során petíciójukat – amelyet AI magyarországi szervezete Ban Ki Munnak, az ENSZ főtitkárának juttat el – néhány tucat ember írta alá.

Címkék: Belföld