Több biztosító lesz, de nem az SZDSZ-féle?

Az MSZP elveti az SZDSZ kompromisszumos javaslatát a biztosítási rendszer átalakításáról - írja a nagyobbik kormánypárt vezetéséből származó forrásokra hivatkozva a Népszava. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy ma már a szocialisták is több-biztosítós rendszerben gondolkodnak.

A kormánypártok öt modellről tárgyalnak, a liberálisok azonban ragaszkodnak az általuk “vegyes modellnek nevezett” elképzeléshez. Ez arra épül, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mellett vonnának be a rendszerbe a betegek járulékaiért versengő magánbiztosítókat.

Jelenleg öt forgatókönyv lehetséges. Három tervezetet a szocialisták, kettőt pedig a szabad demokraták dolgoztak ki. Ezek sorrendben: 1. az Ausztriában működő rendszer, amelyben regionális alapokon működnek a biztosítók, 2. az alapellátásban nincs verseny, de kötelező kiegészítő biztosítás(oka)t – például baleset- vagy ápolásbiztosítást – kötni, 3. az előzőhöz hasonló, de a kiegészítő biztosítások kötése önkéntes, 4. az alapellátást is versengő magánbiztosítók nyújtják, de az OEP megmarad, 5. az alapellátást is versengő magánbiztosítók nyújtják, s az OEP megszűnik.

Az SZDSZ kompromisszumos javaslata – az úgynevezett “vegyes modell” – ezek közül a negyedik variáció.

A lap szerint azonban az is előfordulhat, hogy a reformbizottság végül egy olyan teljesen eltérő javaslatot dolgoz ki, amellyel Gyurcsány Ferenc kormányfő “salamoni döntést hozhatna”, s lecsillapíthatná a kormánypártok közötti feszültségeket. Ismét előkerült egy – az irányított betegellátási rendszerre épülő reformtervekhez hasonló – ötlet, amelyet 2004-ben éppen Gyurcsány miniszterelnökké választásakor fújtak le az egészségügyi tárcánál. A Radnai György akkori egészségügyi kormánymegbízott nevéhez fűződő elképzelés lényege az volt, hogy a lakosság ellátását magáncégekből felépülő szervezőkre bízták volna.

Címkék: Belföld