Szekeres: Magyarország, ha lehet, a Nabuccót választja

Szekeres Imre honvédelmi miniszter washingtoni tárgyalásain világossá tette: Magyarország, ha lehet, a közös európai energiapolitikai megoldást választja.

“Ha lehet és kell, Magyarország a Nabuccót választja, hiszen ez a közös európai energiapolitikai megoldást jelenti” – mondta a miniszter washingtoni látogatása végén, az amerikai fővárosban magyar újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter a választás feltételeit illetően azt mondta: még nyitott kérdés, hogy mindkettő megoldásra van-e lehetőség, és nem mindegy, “milyen gázt használ fel a két csővezeték”. Mint mondta, “választani pedig akkor kell, ha csak egyikre vagy másikra van lehetőségünk”. Szekeres Imre, mint beszámolt, minden tárgyalásán világossá tette: Magyarország arra törekszik, hogy ne függjön az energiaszolgáltatás tekintetében senkitől, az energiahordozók beszerzését diverzifikálja.

Az amerikaiak üdvözölték azt a magyar álláspontot, hogy Magyarország nem akar egyoldalú függőséget és “természetesen, ha van mód választásra, akkor a közös európai energiapolitikai megoldást fogjuk választani” – monta Szekeres Imre.


A rakétapajzs is szóba került


Az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszer ügyében a honvédelmi miniszter partnereinek kifejtette: ezt az eszmecserét a NATO tagállamok között is le kell folytatni, és Oroszországot is be kell vonni a párbeszédbe. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország “természetesen nem rendelkezhet vétóval”.



Szekeres Imre és Robert Gates, amerikai védelmi miniszter (fotó: MTI/EPA)


Azzal kapcsolatban, hogy felvetődött-e washingtoni megbeszélésein Magyarország részvétele ebben a programban, Szekeres Imre azt válaszolta: “ilyen kérés nem hangzott el, nem is került szóba egyetlen tárgyaláson sem”.


A Pentagonban is járt


A honvédelmi miniszter – akit csütörtökön fogadott Robert Gates, a Pentagon vezetője – fontosnak nevezte látogatását az amerikai és a magyar kormány közötti kapcsolatok erősítése, valamint az amerikai-magyar katonai kapcsolatok bővítése szempontjából.


Szekeres Imre pénteken New Yorkban folytatja programját.

Címkék: Címoldal