Közlekedési kisokos hosszú hétvégére

Számtalan változást generál a május elsejei négynapos hétvége a megszokott közlekedéshez képest. Megváltozik a forgalmi rend a vasútnál, a Volánnál és a BKV-nál is.




Boltok nyitvatartása

A hosszú hétvégén nem a szokásos módon tartanak nyitva az üzletek, ám az ünnepi nyitva tartást az előírások szerint mindenhol fel kell tüntetni. Május 1-jén a benzinkutak, virágboltok, idegenforgalmi helyek üzletei és a non-stop boltok kivételével zárva tartanak az üzletek. Szombattól hétfőig azonban a megszokott nyitva tartással várják a vásárlókat.



A vonatok április 29-én és 30-án az ünnepnapra, május elsején a vasárnapra, május 2-án a hétfői napra érvényes menetrend szerint közlekednek. A várható utasforgalom miatt a kihasználtabb vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak. A menet- és helyjegyekről érdemes elővételben gondoskodni, ezzel elkerülhető a pénztárak előtti sorban állás.

Példaként: a Budapest–Dombóvár–Nagykanizsa között közlekedő Somogy IC dupla motorvonat-szerelvénnyel közlekedik. Április 27-én mentesítő InterCity vonat indul Budapest–Déli pályaudvarról Pécsre 18 óra 40 perckor.

A távolsági buszközlekedés a Volánbusz Zrt. közlése szerint április 28-án szombaton a szabadnapi, április 29-én vasárnap és április 30-án hétfőn a munkaszüneti napi menetrend szerint történik.

A BKV-nál üzemelő járatok május 1-jei ünnephez kapcsolódó munkanap-áthelyezés miatt április 30-án (hétfőn) a szombati menetrendek, május 1-jén pedig vasárnapi menetrend szerint járnak. (az útlezárások miatti útvonal módosulásokat alább olvashatja)

Parkolás a Fővárosban

A négynapos hosszú hétvége parkolási rendje a hétfő kivételével a szokásos hétvégi, ünnepnapi menetrend szerint alakul. Április 30-án hétfőn, nem kell fizetni a parkolásért; igaz, a díjmentesség nem vonatkozik sem a Várban, sem pedig a Citadella alatt vagy a Margitszigeten parkolókra. Ez utóbbi három helyen továbbra is a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért.



Sokan inkább elhagyják a várost (fotó:mti.hu)


Várható útlezárások

Szombat

A Bécsi úton az Amfiteátrum és a Kandó kollégium között korlátozásokra kell számítani az Ifjúsági Napok rendezvény miatt.

A Szabadság hidat este 8 órától vasárnap hajnalig terhelési próba miatt lezárják. A 49-es villamos helyett a gyakrabban közlekedő 19-esekkel utazhatnak, a pesti szakaszra a villamos-pótlók az Erzsébet hídon át mennek.

Vasárnap

Duatlon Fesztivál miatt a Budai alsó rakpartot reggel 6 és este 6 között lezárják, de az Óbudai szigetre be lehet hajtani. Reggel 6 órától este 6 óráig szakaszosan és időszakosan lezárásra kerülhet a Budapest I., Budai Alsó rakpart, a Mozaik utca és a Lágymányosi híd közötti útvonal.

Déltől amerikai autós találkozó miatt korlátozásra kell számítani a Kerepesi út – Rákóczi út-Erzsébet híd – Attila út – Alagút- Lánchíd – Andrássy út – Dózsa György út- Kerepesi út útvonalon.

Reggel nyolc órától szerda délig koncertrendezvény miatt szakaszosan és időszakosan lezárásra kerül az I. kerületben a Kereszt utca, teljes hosszúságban.

Kedd

0 órától szerda hajnalig az Európai Uniós csatlakozási ünnepségek miatt a Pesti-alsó rakpartot az Erzsébet híd és a Lánchíd között lezárják, valamint a Hősök tere környékét, így az Andrássy utat a Bajza utcától kifelé.

Kedden 19 órától 23 óráig a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és Városligeti fasor között zárják le, a BKV járatok itt módosított-rövidített útvonalon viszik az utasokat.

Címkék: Belföld