Holdingba szerveződhetnek a fővárosi kórházak

Valamennyi fővárosi fenntartású kórház egyetlen "holdingszerű szervezetben" egyesül - jelentette be Demszky Gábor az egészségügyi miniszterrel folytatott pénteki találkozóját követően a városházán.

A főpolgármester és az egészségügyi miniszter szerint a jelenleginél olcsóbb, rugalmasabb kórházi struktúrára törekszenek az intézmények az integrációval. Közölte, hogy a főváros ötmilliárd forintra pályázott az egészségügyi struktúraátalakítás országosan 7,5 milliárd forintos keretéből.

Horváth Ágnes szakminiszter szerint ahhoz, hogy az egészségügyi intézmények hatékonysága növekedjen, integrációra, a különböző jellegű fenntartók közti szoros együttműködésre van szükség. Hozzátette, hogy a szaktárca támogatja a fővárosi kórházak integrációját. Lombardiában és Spanyolország számos tartományában egyébként működik holding rendszerű egészségügy.

A fővárosi SZDSZ még hezitál

Szolnoki Andrea (SZDSZ) a főváros egészségügyi bizottságának elnöke, korábbi főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta, hogy az érvényes fővárosi középtávú egészségügyi cselekvési programban nincs szó a kórházak holdingszerű összevonásáról. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükség van a cselekvési program módosítására.

A szakpolitikus szerint ezt “a nagyon embrionális ötletet át kell gondolni”, ki kell dolgoztatni, hogy milyen haszna van, milyen szakmai, pénzügyi, gazdasági előnyökkel jár. Megjegyezte, hogy ismeretei szerint az olyan nagy városokban, mint London, Párizs, Berlin nincs ilyen egészségügyi holding. Bécsben gazdasági téren valóban szorosabb kapcsolat van a kórházak között – tette hozzá.

A főváros a minta

Az egészségügyi miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta, nem módosítanak a központi régió szülészeti ágyszámain, arra viszont van lehetőség, hogy a meglévő keretek mellett, szükség esetén átcsoportosításokat legyenek.

Horváth tájékoztatása szerint a fővárossal már nem a teljesítményvolumen-korlátokról, hanem arról tárgyalnak, hogyan hajtsák végre a létszámleépítéseket, hogyan hajtsák végre valóban az átalakítást, hogyan vonják be a dolgozókat a mobilitás programba. “Ugyanilyen konstruktív együttműködést várnánk az összes kórháztól, hiszen végre kell hajtani az átalakítást”. Ennek fontos része, hogy az intézmények működését hozzáigazítsák az új struktúrához. A kórházakat pedig úgy kell működtetni, ahogy ez a struktúra szerint a legjobb – fűzte hozzá.

Címkék: Belföld