A Fidesz elutasítja a tandíjak emelését

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy gondolja át a tandíj ügyét, és ha vannak emelési szándékai, sürgősen felejtse el őket. Ezt Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A pártszóvivő a felsőoktatási reformterv kapcsán beszélt erről. A témáról Bokros Lajos, az ELTE gazdasági tanácsának elnöke szerkesztésében vitaanyagot tett közzé a vezető hazai egyetemek gazdasági tanácsainak képviselőiből álló GT-fórum.


Szijjártó Péter hangsúlyozta: pártja következetesen ragaszkodik álláspontjához, amely szerint a fiatalok tehetsége és szorgalma döntse el, ki megy főiskolára, egyetemre és ne az, hogy “családjuk, szüleik pillanatnyilag mit tudnak kifizetni”.


Hozzáfűzte: a Fidesz számára azért is elfogadhatatlan a tandíjemelés bármilyen formája, mert már a jelenlegi 105-150 ezer forintos tandíj-kötelezettség is szinte elviselhetetlen terhet jelent a családoknak. Szijjártó Péter kiemelte: azt tartják a legfontosabbnak, hogy az emberek döntsenek, ezért szerepel népszavazási kérdéseik között is a tandíjra vonatkozó.


Szijjártó Péter felidézte, hogy 1998-ban a polgári kormány megszüntetett minden tandíjfizetési kötelezettséget a felsőoktatásban. Megfogalmazása szerint a tavalyi országgyűlési választási kampány során a kormány “sértődötten tagadta”, hogy tandíj bevezetésére készülne. A Fidesz szóvivője ezt úgy értékelte, hogy “arra sincs felhatalmazásuk, amit eddig csináltak”.

Címkék: Belföld