Civilszervezetek tiltakoznak a VTT módosítása ellen

Civilszervezetek nyílt levéllel tiltakoznak a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről szóló törvény tervezett módosítása ellen, mivel szerintük így Magyarország egyik legfontosabb környezetvédelmi problémájának megoldását további 25 évig elodázná a kormány.

Az Országos Környezetvédelmi Tanács Vízgazdálkodási Bizottsága csütörtökön tárgyalta a tervezetet. A WWF Magyarország és a Szövetség az Élő Tiszáért közös állásfoglalást bocsátott ki, melyben az anyag szakmai hibáira, politikai kockázataira hívják fel a figyelmet. Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója szerint a tervezet jelenlegi formájában elfogadhatatlan. A fokozódó árvízi veszélyeztetettség, illetve a Tisza menti területeken a tájhasználatváltás, a vízmegtartó képesség növelése iránti erősödő igény ellenére a VTT megvalósítását megfoghatatlan időtávra tolná ki.

A civilek szerint az árvízi kockázatnak a tervezet szerint is elismert folyamatos emelkedése indokolhatatlanná teszi a Vásárhelyi-terv megvalósításának 25 évre tervezett elnyújtását és az EU-forrásokhoz igazítását. „Ez alatt a 25 év alatt a Tisza-mente a várható szélsőséges időjárási jelenségek miatt egyre súlyosabb árvizekkel, és a klímaváltozással, valamint a jelenlegi vízrendezési, vízhasználati gyakorlattal is összefüggő súlyosbodó aszályokkal kell, hogy szembenézzen” – áll a Kajner Péter, a SZÖVET elnökségi tagja és Márkus Ferenc, WWF igazgató által szignózott közleményben.

Hozzáteszik: várhatóan már a következő néhány évben árvízi tározók épülnek a környező országokban a vízháztartás szélsőségeinek enyhítésére. „Ebben a helyzetben Magyarország, mint alvízi ország még a jelenleginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhet, ha az árvízvédelemre és vízvisszatartásra egyaránt alkalmas rendszerét nem fejleszti kellő ütemben” – vélik. A civilek hangsúlyozzák, hogy a technikai kivitelezés elvei számos ellentmondást tartalmaznak. „Jóllehet az anyag elismeri a VTT megvalósításához kapcsolódóan a tájhasználatváltás szükségességét, ugyanakkor a megvalósítás elvei a tervezetben olvasható formájukban ezt nem tennék lehetővé. Az ezzel kapcsolatos belső ellentmondásokat az anyagban fel kell oldani, amire részletes javaslatainkat megtesszük” – fogalmaznak. A két szervezet javaslata szerint az előirányzott 11 tározó megépítésére biztosítani kell a 2013-ig terjedő időszakban a forrásokat és lehetővé kell tenni a tározóterekben és a kapcsolódó területeken a tájgazdálkodási rendszerek kiépítését. „Amennyiben ezt a Kormány, illetve az Országgyűlés nem teszi lehetővé, úgy a tisza-menti területek árvízi és aszály- veszélyeztetettségének, a potenciális katasztrófáknak a politikai felelősségét vállalnia kell. Mindez tovább gyorsítja a terület társadalmi és gazdasági leszakadását is” – emelik ki a civilek.

A civilszervezetek levélben fordultak Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez, melyben kérik a tervezet felülvizsgálatát, továbbá Fodor Gábortól, a tárca leendő vezetőjétől is kérik a VTT ügyében elfoglalt álláspontjának tisztázását.

Címkék: Belföld