Tavaszi meleget ígér az ünnep

A meteorológusok szép tavaszi időt jósolnak a hosszú hétvégére. A száraz és az évszanak megfelelőnél melegebb időjárás kedvező feltételeket biztosít a pihenésre, kirándulásra.

Száraz, jórészt napos, meleg időjárásra számíthatnak azok, akik hazai tájakon töltik május első hétvégéjét. A Kárpát-medencében – így hazánk területén is – egy anticiklon hatására nyugodt, eseménytelen időre van kilátás. A kellemes időt szombat délutántól egy gyorsan átvonuló hidegfront zavarhatja csak meg, bár csapadékot valószínűleg az ekkor feltámadó északkeleti szél sem szállít majd térségünkbe.

A jövő hét elején a változóan felhős ég mellett sok napsütésre és az átlagnak megfelelő hőmérsékletre számíthatunk, bár kedden és szerdán itt-ott már ismét kialakulhatnak záporok.

Szombaton és vasárnap a hőmérséklet valószínűleg 25 Celsius-fok alatt marad, de jövő hét elején a hőmérséklet tartósan 25 fok körül alakul majd.

Orvosmeteorológia és a pollenek

A hétvégén átvonuló enyhe hidegfront csak az arra különösen érzékenyek esetében okozhat fejfájást, a hosszú hétvégét különösebb fronthatás nem zavarja meg.

Az allergiás tünetekre hajlamosaknak is jó hír, hogy a korai virágzású fák pollenjei egyre kisebb mennyiségben vannak jelen a levegőben, ugyanakkor a fűfélék és más lágyszárúak virágoznak már. Az allergiával élők a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében ne feledkezzenek meg megelőző gyógyszerük szedéséről! A déli órákban fontos bőrünk védelme az erős ultraibolya-sugárzástól.

Kullancsveszély

Az ország számos területén jelentős egészségügyi kockázatot rejt a kullancsok által terjesztett Lyme-kór, így a hétvégére tervezett kirándulások, biciklitúrák alkalmával vigyünk magunkkal kullancsriasztót és speciális eltávolító csipeszt.

Címkék: Belföld