Nem szeretik a diákok a luxuskollégiumokat

Bár az újonnan épült kollégiumok kialakítása jóval igényesebb a régieknél, és olcsóbb az albérletnél, kevés a közösségi tér, zavaró a biztonsági kamera – írja a Népszabadság.

A PPP-konstrukcióban épült diákotthoni ágyak egyelőre kelendőek, ami jórészt a kormányrendeletben maximalizált térítési díjaknak köszönhető. Az üzemeltetők ugyan 36-48 ezer forint bérleti díjat kérnek egy férőhelyért az új diákhotelekben, ám ebből legfeljebb 16 ezer forintot fizetnek havonta a diákok. Ez lényegesen olcsóbb az albérletnél, viszont nem fedezi a tényleges üzemeltetési költségeket. A hiányzó pénzt az egyetemek részben a központi költségvetésben meghatározott kollégiumi normatívával – ez havonta 11 650 forint –, részben az Oktatási Minisztérium által biztosított 5000 forintos támogatással egészítik ki, a fennmaradó 4-12 ezer forintot az intézményeknek kell kigazdálkodniuk.

A biztonságos üzemeltetés érdekében a szolgáltatók bentlakási szerződést kötnek a hallgatókkal, amelyben a vendégfogadás szigorú szabályai, illetve a berendezés védelme mellett helyenként arra is kötelezik őket, hogy távozásuk esetén maguk helyett új bérlőt hozzanak. A diákokat azonban ezeknél is jobban zavarják a biztonsági kamerák, amelyekkel az épületeket megfigyelik.

Címkék: Belföld