Marad az OEP, de jönnek a biztosítók

Horváth Ágnes több-biztosítós javaslata szerint választhatnának az emberek, hogy az állami biztosítónál maradnak, vagy átmennek-e az egyik magánbiztosítóhoz. Az SZDSZ szerint ezt már el kellene fogadniuk a szocialistáknak is, Gyurcsány győzködését jövő héten kezdik.

Maradjak az állami biztosítónál, vagy menjek át egy magánbiztosítóhoz? – jövő januárban ez a kérdés foglalkoztatja majd az embereket akkor, ha mégis az SZDSZ több-biztosítós javaslata valósul meg.

Horváth Ágnes csütörtökön ismertette kompromisszumos, vegyes finanszírozású egészségbiztosítási modelljének részleteit, mely különbözik az eddig napirenden lévő Mihályi-féle hárompilléres elképzeléstől. „Olyan modellt dolgoztunk ki, mely tartalmazza a versenyt, de ugyanakkor képviseli a nemzeti kockázatviselés és a szolidaritás elemeit is” – közölte az egészségügyi miniszter.

Teljesülne az MSZP feltétele

Az elképzelések szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) átalakítanák valódi biztosítóvá, mely egy lenne a többi biztosító között. Így már nem az OEP kezelné a befizetett járulékokat, hanem egy úgynevezett Egységes Nemzeti Kockázatközösség Alap (ENKA) osztaná szét fejkvóta alapján a járulékokat a biztosítók között. A tárcavezető szerint ezzel küszöbölhető ki a szegény-gazdag biztosítók kialakulása, egy idős, beteges nyugdíjas után ugyanis több pénzt kapnának a biztosítók, mint például egy életerős fiatal férfi után. Hasonlóan működik egyébként a háziorvosi rendszer is, éppen azért, hogy a doktoroknak ne legyen érdekük csak fiatalokat és egészségeseket felvenniük a praxisukba.


Megmarad az OEP, de magánbiztosítók is lesznek


A tárcavezető szerint egyébként szintén a szolidaritáshoz tartozik az is, hogy megmaradna a jövedelemarányos járulékfizetés is, és továbbra is az állam gondoskodna a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a 18 év alattiak járulékáról. Továbbá törvény kötelezné a biztosítókat, hogy nem utasíthatják el egy jelentkező felvételét sem.

Verseny = minőség?

A rendszer másik alappillére, a verseny pedig úgy valósulna meg, hogy az állami biztosító mellett 10-12 biztosítót engednének be a piacra, amelyek az ügyfelekért versenyezve több és jobb ellátást kínálnának. A liberálisok szerint a biztosítók a legjobb ellátást nyújtó intézményekkel szerződnek, a kórházak így rá lennének kényszerítve a minőség javítására.

Horváth Ágnes a FigyelőNet kérdésére elmondta, azt még nem dolgozták ki, hogy az állami biztosító is szelektálhat-e a kórházak között, vagy csakúgy mint most, minden egyes intézménnyel szerződést kell kötniük. „A kérdés az, hogy a nagymamájuknak, aki az állami biztosítónál van, milyen ellátást szeretnének? Mert ha az OEP minden kórházzal leszerződik, akkor a szerényebb, rosszabb kórházba fogják küldeni” – mondta lapunknak az egészségügyi miniszter.



Megmaradna a szolidaitás is



Indul a rajt

Kóka János a tájékoztatón elmondta: ez a javaslata tartalmazza mindazokat a szempontokat, amelyeket a liberálisok és a szocialisták közösen el szeretnének érni, ezért abban bízik, hogy ezt a koalíció tárgyalóalapnak fogadja el. Az SZDSZ elnöke bízik abban, hogy legkésőbb május végéig meg tudnak állapodni minden részletben, és szeptemberre az Országgyűlés elé kerülhet a koalíció által támogatott törvényjavaslat, 2008-tól pedig életbe léphet az új rendszer. Az egyeztetések egyébként jövő hét végén kezdődnek Lovasberényben.


A FigyelőNet megpróbálta elérni az MSZP egészségügyi szakpolitikusait, de jelenleg egyikük sem nyilatkozik.

Fidesz: több biztosító, több járulék


A Fidesz szerint a több-biztosítós modell bevezetésével többet kell majd fizetni az egészségügyi ellátásért, mert a profitorientált magánbiztosítók ki fogják kényszeríteni a járulékemelést. Varga Mihály hangsúlyozta: a rendszer bevezetése több járulékot, magasabb költségeket, drágább életet és drágább alapellátást jelent mindenkinek, ugyanis a növekvő működési költségek miatt a profitorientált biztosítók ki fogják kényszeríteni a járulékemelést.


Mint mondta, míg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár teljes költségvetéséből, 1050 milliárd forintból 2-5 százalékot, vagyis mintegy 21 milliárd forintot fordít saját fenntartására, addig nemzetközi tapasztalatok szerint a magánbiztosítóknál ez az arány 25-30 százalék, azaz 250-350 milliárd forint is lehet.

Címkék: Belföld