Többen mentesülhetnek a vizitdíj alól

Júniustól bővülhet a vizitdíj vagy a kórházi napidíj fizetése alól mentességet élvezők köre – értesült a Népszava.

A kormány szerdai ülésén dönt az eddigi szabályozást módosító javaslatról, amely szerint nem kell majd fizetniük a többi között a munkavégzés során ellátásra szoruló rendvédelmi dolgozóknak, a legalább 30 alkalommal vért adóknak, és egyes krónikus betegek a vizitdíjon túl a kórházi napidíj alól is felmentést kaphatnak. Az önrészfizetés szabályozásának felülvizsgálatát már a bevezetéskor megígérték.

Jelenleg nem kell vizitdíjat fizetni a 18 éven aluliaknak, a hajléktalanoknak, a tartós orvosi kezelésre szorulóknak (rosszindulatú daganatos kezelés, vesedialízis, cukorbetegség, veleszületett vérzékenység, HIV- és AIDS-fertőzések kezelése, szerv- és szövetátültetésre várók, szerv- és szövetátültetésen átesettek gondozása).

Nem kell fizetni a terhesgondozás, a szülés, a gyermekágyas anya gondozása után, az onkológiai méhnyakszűrés, emlőszűrés, prosztataszűrés, gyomor-bélrendszeri eredetű vérzés szűrése után. Szintén nem kell fizetni a sürgősségi ellátások után, a járványügyi ellátásért és a pszichiátriai betegek azonnali intézeti gyógykezelést szükségessé tevő közvetlen veszélyeztető magatartása esetén.

Címkék: Belföld