Kilencmillióan leszünk 2050-ben

A demográfusok egybehangzó véleménye szerint 2050-re kilencmillió lakosa lesz Magyarországnak, de még ehhez is migráció szükséges – közölte Tóth Pál Péter szociológus-demográfus.

A népességtudományi intézet igazgatóhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a migráció ilyen arányú megváltozásának nemcsak gazdasági, hanem demográfiai hatásai is vannak. A pozitív hatások között lehet említeni, hogy megváltozik a népesség korösszetétele, többen lesznek a munkavállalási korúak, és ezáltal sokkal inkább eltarthatóvá válik a népesség.


Bevándorlók nélkül nem megy

Tóth Pál Péter arról beszélt, hogy a migrációra is szükség van ahhoz, hogy a századforduló közepére a magyarországi lakosság száma kilencmillió legyen, és ne csökkenjen az alá. Ehhez hosszú távú népesedéspolitika kidolgozására és az ennek alárendelt migrációs politikára volna szükség, aminek a parlamenti pártok konszenzusán kell alapulnia.

A demográfus elmondta, hogy jelenleg évente mintegy 130 ezer ember hal meg Magyarországon, és csak 99 ezren születnek. Ezt a 31 ezres különbséget 25 ezer alá kellene csökkenteni ahhoz, hogy a migráció mellett a magyarság lélekszáma ne csökkenjen túl nagy arányban – tette hozzá.


A kutatásokból az derül ki, hogy a gazdasági fejlődés vonzza a migrációt – mondta el Hablicsek László, a KSH népességtudományi kutatóintézetének igazgatóhelyettese. Példaként hozta fel Írországot, ahol ezen a téren a 60-as években még mínusz egymilliós volt az „egyenleg”, ami az ezredfordulóra plusz egymilliósra változott.


Unió: több a bevándorló

Az Aktív Társadalom Alapítvány a Rural In uniós kutatási program lezárása alkalmából tartott sajtótájékoztatót. A kutatásokból az is kitűnt, hogy az EU régi 15 tagállamába a 60-as évek óta 15 millióval többen vándoroltak be, mint amennyien onnan elvándoroltak.

Hablicsek László kiemelte, hogy a „régi” unió a 60-as évek óta összességében 63 millió fővel gyarapodott, ebből a születési többlet 48 millió, a bevándorlás pedig 15 millió fő volt. A ’90-es években ugyanakkor a népesség száma az unió régi 15 tagállamában 14 millió fővel gyarapodott, ebből viszont már 9 millió a nemzetközi vándorlásnak köszönhető.

Címkék: Belföld