Fidesz: a több-biztosítós modellből kiszorulnak a szegények

Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a törvényi előírások ellenére a több-biztosítós modell bevezetése esetén a szegények kiszorulnak az egészségügyi ellátórendszerből – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Navracsics Tibor kitért arra, a kormány érvelése szerint törvényi úton kívánják garantálni, hogy a rászorulókkal is biztosítást kössenek a magánbiztosítók. Hozzátette azonban: a külföldi országok tapasztalatai arra figyelmeztetnek, hogy ahol több-biztosítós modell van, ott ijesztően megnőtt a rendszerből kiszorulók aránya.

„A több-biztosítós modell bevezetésével, aki szegény, még szegényebb lesz, kiszorul az ellátórendszerből, és mindenfajta törvényi előírás ellenére nem lesz lehetősége arra, hogy visszatérjen az egészségügyi ellátórendszerbe” – mondta Navracsics Tibor.


A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a magánbiztosítók azokat keresik, akikkel minél kevesebb ráfordítással, minél több hasznot tudnak elérni, és ez nyilván nem a nyugdíjasokat, a betegeket vagy a fogyatékosokat jelenti. Szerinte ezért a rendszer pontosan azokat fogja sújtani, akik egyébként is segítségére szorulnak, velük sokkal rosszabb feltételek mellett lesz csak hajlandó biztosítást kötni a magánbiztosító, ha egyáltalán hajlandó lesz.


Navracsics Tibor szerint ugyanakkor azoknak is veszélybe kerül az ellátása, akik bent maradnak a rendszerben, hiszen a magánbiztosítók a társadalom leggazdagabb 10-15 százalékát szívják el, és a maradék 80-90 százalék által fizetett járulék csak a jelenlegi egészségbiztosítási költségvetés 60-70 százalékát fedezné. Ez azt jelenti, hogy szűkülnének a források és az ellátás is – tette hozzá.


Kitért arra, hogy míg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár teljes költségvetésének 1-1,5 százalékát fordítja saját fenntartására, addig a magánbiztosítóknál ez az arány 25-30 százalék is lehet. A frakcióvezető szerint a kormányzati politikának, ezen belül a szociális és egészségügyi rendszernek éppen az lenne a célja, hogy egységesebbé tegye a nemzetet és a leszakadók számára ismét bekapcsolódási lehetőséget biztosítson a társadalom életébe.

Az MSZP csak biztonságos rendszert támogatna

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az MTI-nek azt mondta, csodálkozik azon, hogy olyan dolgokat lát a Fidesz, amiről még az egyeztetések sem kezdődtek meg. A Fidesz az egészet úgy kezeli, mintha a kormány már döntött volna, holott csak szakértői anyagok vannak, a politikai egyeztetések csak májusban kezdődnek – közölte.

A szocialista politikus szerint a biztosítási rendszer átalakításában a választóvonal az ellátás javításában elkötelezett kormánypártok és az igazságtalanságokat konzerváló radikális ellenzék között húzódik. Éppen a legnagyobb ellenzéki párt az, amely semmilyen változtatáshoz nem járul hozzá – tette hozzá.

Kökény Mihály elmondta: a kormány csak olyan biztosítási reformot fog bevezetni, amely a betegek biztonságos ellátását szolgálja, megőrzi a szolidaritást, a nemzeti kockázatközösséget, és nem rontja az esélyegyenlőséget.

Címkék: Belföld