A NATO dicsérte a magyar haderőreformot

Jan Arp altábornagy, a NATO norfolki transzformációs parancsnokságának törzsfőnöke példaértékűnek tartja a magyar haderő-átalakítást, különösen annak gyorsaságát.

“Minden bizonnyal sokan, a NATO-n belül is sok nemzet tanulhatna a magyar példából” – mondta a tábornok az MTI-nek hétfőn Norfolkban, ahol megbeszélést folytatott Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel. Kifejtette, hogy a haderőreform az észak-atlanti szövetségen belül nem nemzeti kérdés, az egész NATO-t érinti; “nehéz ügyekről, nehéz döntésekről van szó a kormányok és a hadseregek részéről is”.

Méltatta a Magyarországon zajló “dinamikus átalakítást”, amely szerinte “jó példát nyújt más országok haderejének átalakításához”.

A magyar honvédelmi miniszter hétfőn előadást tartott a NATO-parancsnokságon a magyar haderőreformról. Arp tábornok kijelentette: a NATO már többször demonstrálta, hogy képes hatékonyan, gyorsan reagálni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az erő nem feltétlenül a gyorsaságban, hanem az elszántságban rejlik.

A NATO-parancsnokság második számú vezetőjének számító törzsfőnök azt mondta: a magyar katonák nagyon jól képzettek, profik, és Magyarország hatékonyan, védelmi erejénél jóval nagyobb arányban járul hozzá a szövetség küldetéseihez.

Szekeres Imre a korábbi amerikai “elvárással” kapcsolatban, hogy a NATO tagállamai a GDP legalább 2 százalékát fordítsák védelemre, elmondta: a rigai NATO-csúcson olyan megállapodás született, hogy egyetlen tagállam se csökkentse az ez irányú kiadásokat, amelyeket egyébként Magyarország 2009-től növelni szándékozik. Hozzátette, a 26 tagországból jelenleg hat éri el a 2 százalékot, Magyarország, amely tavaly a tervezett 1,18 százalék után 1,27 százalékot költött védelmi célokra, Spanyolország és Németország között áll a rangsorban.

Címkék: Belföld