A vizitdíjat kéri Horváthért a Fidesz

A Fidesz öt feltétel teljesülése esetén támogatja Horváth Ágnes új egészségügyi minisztert - mondta Pesti Imre országgyűlési képviselő.

A Fidesz abban az esetben támogatja az új egészségügyi minisztert, amennyiben a kormány visszavonja a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, felülvizsgálja a kórházbezárásokat, valamint a beutalási rendet és az ágyszámelosztást, illetve letesz a több-biztosítós rendszer bevezetéséről, és abbahagyja a pénzkivonást az egészségügyből – jelentette ki Pesti Imre.


Vizitdíj és biztosítók


A politikus szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj visszavonását az indokolja, hogy az utóbbi időben közel hárommillió ember vált szegénnyé, így sokak számára kifizethetetlen a két díj. A kórházbezárások újragondolására azért van szükség, mert több európai szintű intézmény, így az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a svábhegyi gyerekkórház, vagy a szülészetek megszüntetése erősen megkérdőjelezhető, és továbbra sem tudni, hol kezelik tovább a betegeket.


A Fidesz szerint végérvényesen el kell halasztani a több-biztosítós rendszer bevezetését, mert szakmai konszenzus van arról, hogy drágább és nem hoz nagyobb egészségnyereséget, mint a Fidesz által támogatott egybiztosítós modell. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta: a Fideszben még nem döntöttek arról, hogy a több-biztosítós modellt ellenző népszavazási kezdeményezés mögé álljanak-e.


Ágyszámelosztás és pénzkivonás


Újra kell gondolni a beutalási rendszert és a az ágyszámelosztást is, mert egyes intézmények olyan nagy területet és ehhez olyan szűk kapacitást kaptak, hogy nem tudják ellátni a betegeket. A politikus utalt a nemrég a mentőben meghalt csongrádi betegre, és felhívta a figyelmet arra, hogy akadozik a daganatos betegek ellátása is.


Pesti Imre ötödik feltételként azt nevezte meg, hogy a kormány fejezze be a pénzkivonást az egészségügyből, mert elfogadhatatlan, hogy a konvergenciaprogramban 250 milliárdos forráskivonás terveznek az ágazatból.


Káosz


Az MTI azon kérdésére, hogy mennyi esélyt lát a feltételek teljesülésére, és mit lép a Fidesz, ha a kormány nem tesz eleget ezeknek, Pesti Imre azt mondta: nem pesszimista, hiszen a szilárdnak indult egészségügyi reform folyamatosan puhul, sok vita van a koalíciós partnerek között, például a több-biztosítós modellt nem támogatják a szocialisták, de a főváros is sokszor szembement és szembemegy a minisztériummal.


Kijelentette: az elmúlt időszak szörnyű pusztítást jelentett az egészségügyben, olyan káosz alakult ki, amely alapjaiban veszélyezteti a betegellátást.

Címkék: Belföld