Minden második gyerek túlsúlyos

Az iskolás gyermekek csaknem fele túlsúlyos Magyarországon. Azok a gyerekek, akik reggeliznek, kevésbé küzdenek súlyproblémákkal, és jobban teljesítenek az iskolában is - derült ki a Szonda Ipsos felméréséből.

A kutatás az általános iskolás korosztály étkezési szokásait vizsgálta: a felmérés során ötszáz gyereket, illetve szüleiket kérdezték meg. A kutatás során kiderült, hogy minden második gyerek cipel magán túlsúlyt, közülük is inkább az alsós és a serdülőkorban lévő fiúk birkóznak meg nehezebben a plusz kilókkal. Főleg azok a iskolások híznak el, akik a gyorséttermi menüt (pizza, hamburger, hot-dog) részesítik előnyben.

A felmérés rámutat arra is: a túlsúlyos vagy az elhízott csoportba tartozóknál magasabb azok aránya, akik inkább állati eredetű zsírokat fogyasztanak. Száz gyerekből 88 rendszeresen reggelizik, ami kihat az iskolai teljesítményre. Bebizonyosodott, hogy a rendszeresen reggeliző gyerekek között háromszor annyi az életerős, vitalitással teli gyermek, mint azok között, akik éhesen indulnak el otthonról.

A reggelizés és a testsúly aránya is azt mutatja – derült ki a felmérésből -, hogy összefüggés van a kettő között. A sovány gyerekek egyharmada csak alkalmanként reggelizik vagy tízóraizik, és a mindennap reggeliző gyerekek között kevesebb a túlsúlyos, elhízott, mint azok között, akik nem esznek reggel.

Címkék: Belföld: Mozaik