Marad a Turul

A XII. kerületi önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a II. világháború civil áldozatainak turulszobros emlékművére és több köztéri szoborra – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Pokorni Zoltán polgármester.

A döntéssel gátat akarnak szabni többek között Jókai, Eötvös József, Széchenyi szobra, az igazak fala és környékének akármilyen szándékú átalakításának – mondta. A turulszobor fennmaradásához a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége kifejezetten politikai okból nem járult hozzá, ezzel sértve az áldozatok emlékét – tette hozzá a politikus.

A változtatási tilalommal az önkormányzat jogi akadályt kíván állítani az ősi magyar jelkép elbontását szorgalmazóknak. Ungár Klára kerületi liberális képviselő pénteken a Közép-magyarországi Regionális Hivatalhoz fordult: a változtatási tilalomról szóló rendelet felülvizsgálatát kérte.

A szobrot 2005. október 22-én avatták fel a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére – miközben az emlékmű felállításának jogi helyzete vitatott volt. A 4,4 méter széles, körülbelül hat méter magas talapzatra emelt, karmai között kardot tartó turulmadár az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán, az egykori háborús cselekmények helyszínén áll.

Címkék: Belföld