Persányi nem lesz indiai nagykövet

A sajtóértesülésekkel ellentétben biztos, hogy a leköszönő környezetvédelmi miniszter nem lesz indiai nagykövet. A poszt megszerzése azért ütközött akadályokba, mert nemrég neveztek ki a követség élére új diplomatát. Az még nem dőlt el, hogy Persányi itthon, vagy külföldön folytatja pályafutását.

Nincs szó arról, hogy Persányi Miklós indiai nagykövet legyen – cáfolta lapunknak Horn Gábor azt az egész sajtóban már szinte tényként kezelt értesülést, amely szerint a leköszönő környezetvédelmi miniszter Új-Delhiben képviselné ezentúl hazánkat.

Diplomácia vagy Állatkert

Az SZDSZ ügyvivője annyit elárult: valóban volt szó arról, hogy Persányi nemzetközi tapasztalatait külföldi porondon kamatoztatnák, de itthoni munkák is szóba kerültek. A FigyelőNet egyéb, liberális forrásai szerint például a pártban még mindig igen erős Demszky Gábor azt szeretné, ha a tárcavezető visszatérne az Állatkert élére.

Már foglalt a poszt

Persányi Miklós indiai nagykövetté történő kinevezése egyébként komoly akadályokba ütközött volna, mivel a posztra nemrég neveztek ki új diplomatát Pálmai Géza, egykori dublini nagykövet személyében. Az eddigi vezető, Németh Iván már hazautazott, a köztes, körülbelül három hónapos időszak alatt az első beosztott viszi ügyvezetőként a követséget.


Pálmait a külügyi bizottság egyhangúan szavazta meg a posztra, ami kínossá tenné esetleges visszahívását, ráadásul külügyi forrásunk szerint az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa arra, hogy már megszavazott nagykövet jelölését visszavonják.

Címkék: Belföld