Kóka: a több biztosító a koalíció feltétele

Az egészségügyi reform gerince a több-biztosítós rendszer bevezetése, a reform pedig a koalícióban maradás feltétele – mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke csütörtökön.

Az MSZP azt várja a szabad demokratáktól, hogy bizonyítsa be, hogy a több-biztosítós modell jobb, mint az egybiztosítós, és ezt az SZDSZ be is fogja bizonyítani – közölte a pártelnök újságírók előtt.

„Az SZDSZ koalíciós létének a lényege, az értelme, hogy végigcsináljuk azt a pozitív forgatókönyvet, amivel át szeretnénk alakítani az országot. Ennek pedig zászlóshajója az egészségügy átalakítása” – fogalmazott Kóka János, hozzátéve, hogy ezt a munkát minden politikai súlyával támogatni fogja. „Be fogok szállni azokba a tárgyalásokba, amelyek a több-biztosítós egészségügyi ellátórendszer részleteinek kialakításáról szólnak” – mondta a pártelnök.

A munka ütemezéséről szólva azt mondta: másfél hónapon belül véglegesítik a megállapodást az MSZP-vel a több-biztosítós rendszerről, és valószínűleg szeptemberben az Országgyűlés elé kerülhet az erről szóló törvényjavaslat, mivel az SZDSZ azt szeretné, ha 2008. január 1-jével életbe lépne ez a törvény.

Molnár Lajos leköszönt egészségügyi miniszter utóda kapcsán kérdésre válaszolva elmondta: olyan jelöltet fog megnevezni, aki politikailag elkötelezett, szakmailag felkészült, és határozottan képviseli a több-biztosítós rendszer alapelveit.

A jelölt személyéről elkezdődnek a tárgyalások – mondta. Mint kifejtette, abban bízik, hogy napokon belül kiválasztható az utód, de az is elképzelhető, hogy egy-két hétig eltart a megfelelő személy kiválasztása, hiszen az SZDSZ felelőssége az utód kérdésében óriási.

Arra a kérdésre, hogy Molnár Lajos lemondása indukálhat-e nagyobb kormányzati átalakítást, Kóka János azt mondta: a miniszter távozásának nincs köze semmiféle kormányátalakításhoz és a koalíciós szerkezet újragondolásához.

Címkék: Belföld