Tízmilliárdokat spórolnak a határőrökön

A rendőrség és a határőrség összevonásáról szóló törvénytervezet három-négyezres leépítéssel számol, és évi 20-22 milliárd megtakarítást remél – írja a Népszabadság.

Hamarosan a kormány elé kerül a rendőrség és a határőrség összevonásáról szóló törvénytervezet: a két szervezet jelenleg 48 ezer fős létszámát három-négyezerrel csökkentenék, ami egyszeri nyolcmilliárd forintos kiadást jelenthet. Hárommilliárdos bevételre számítanak ugyanakkor a schengeni csatlakozás után feleslegessé váló határőrségi ingatlanok eladásából. A tervezet a hónap közepén kerül az Államreform Bizottság elé, majd a kormány is megtárgyalja.

Nem takarékossági megfontolások indokolják az integrációt, és az ideihez képest egyetlen fillérrel sem csökkenhet jövőre a rendvédelemnek szánt költségvetési támogatás. Az összevonástól évent 20-22 milliárd forint megtakarítást remélnek, a felszabaduló forrásokat kizárólag fejlesztésekre fordíthatják – hangsúlyozta Kondorosi Ferenc, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára.

Az összevonás oka egyébként elsősorban az, hogy a schengeni térség bővítésével több, mint ezer kilométernyi határszakaszon szűnik meg a határellenőrzés, ezért a mostani rendszert nem célszerű fenntartani. Az államtitkár szerint az új struktúra hatékonyabban működhet majd, hiszen megszűnnek a párhuzamosságok, és egységessé teszik a bűnüldöző, közrendvédelmi, határőrizeti, illetve idegenrendészeti hatásköröket.

Címkék: Belföld